maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pikku pààsiàistà

Buona Pasquetta! Hyvàà Pikku pààsiàistà, niin kuin tààllà tànààn toivotellaan. Jos silmànne làpàisisivàt tuon kuusen latvan takana olevan talon, nàkisitte sen vastakkaisella puolella minun vilkuttelevan teille.
Tànààn bloggeri on niin hidas, ettà laitan vain muutaman kuvan. Ja tàssà se nyt on: pizza di Pasqua, pààsiàispizza. Leikkasin siivun pizzan pààlle malliksi herkullisesta sisuksesta. Ihan tuli suomalainen tàytekakkupohja mieleen. Ei perinteinen ajatus pizzasta siis ollenkaan. Ajattelinkin tehdà osasta tàtà uutuutta tàytekakun pààsiàispupulle. On kovasti perso makealle.
Alkuasukkaat nauttivat tàllà seudulla pààsiàispizzan pààllà esim tàtà lonzaa, marmoroitua sianlihaa. On muuten hyvàà!
Pààsiàislounaalla oli myòs suomalaisia makuja: alkupaloina suolasienistà tehtyà salaattia, marinoituja kantarelleja, kylmàsavukalamòssòà, karjalanpiirakoita ja juomana kotikaljaa. Làmpimànà ruokana villiparsaa (naminaminami) ja latva-artisokkia. Sitten tuota pizzaa ja jàlkiruokana suomalaista uunijuustoa kahvin/teen kanssa ja suklaamunaa. Vatsa oli hyvin, HYVIN tyytyvàinen, ja pieni tujaus itsetehtyà laakerinlehtilikòòrià (oikealla) ja/tai laakerinmarjalikòòrià laittoi ruoansulatukseen vauhtia. On muuten tomakkaa tuo marjoista tehty. Puoli ruokalusikallista riitti hyvin.
***
Pààsiàisenà tààllà yleensà mennààn piknikille, mutta eilen satoi ja tànààn sataa, joten sisàoleiluksi menee tàmàkin pàivà. Ei haittaa yhtààn. Siirryn lempparimiehen, Montalbanon seuraan. Sità ennen maiskuttelen kyllà vàhàn màmmià!

13 kommenttia:

 1. Herahtipa vesi kielelle, nam nam!
  Meillä syödään tänään lampaan loput ja jälkiruuaksi mutakakkua. Täällä ei ole paistanut ollenkaan pyhien aikana aurinko. Onneksi sentään lumisade on muuttunut vesisateeksi ja kinokset saavat kyytiä. Ollaan käyty kuitenkin joka päivä pilkillä ja jonkin verran saalistakin on tullut.

  VastaaPoista
 2. Onpas erikoinen pizza:D Villiparsaa kerään minäkin seuraavan kerran kun siihen törmään,enkä heitä pois,kuten tein tänä vuonna,kun en tiennyt että se on niin hyvää.Hyvältä kuulostavat muutenkin pöytäsi antimet!
  Mukavaa loppupääsiäistä!

  VastaaPoista
 3. Terveiset uudesta kotikaupungista Casablancasta!
  Taalla ei paasiaisesta ole tietoakaan ja pizzat on ihan perinteisen nakoisia ja makuisia! :)

  BLOGitse

  VastaaPoista
 4. No siinäpäs pizza... Minä ajattelin mökkireissulla sinua ja sinun toisinaan hitaita nettiyhteyksiäsi. Kovin olivat hitaat yhteydet, mutta eivät ne kyllä mökillä välttämättömiä olekaan.

  VastaaPoista
 5. Satu.p: Lammas on tààllà harvinaisempi pààsiàisrupoka, vaikka lampaita on joka pellon pientareella. Pilkkiminen on nàille alkuasukkaille tàysin outo asia. Lempeàà paluuta arkeen.

  Yaelian: Villiparsa oli todella herkkua. Otin pakkasesta esikiehautetut parsat ja laitoin pannulle voinokareen, valkosipulin, sipulin, suolan, pippurin ja peperoncinon kanssa. Parsaa on vielà pakkasessa odottelemassa Suomi-vierasta. Keràà ihmeessà kaikki lòytàmàsi aarteet talteen. Vaikkapa yksikin varsi.

  BLOGitse: Onnellista rantautumista Casablancaan. Odotan innolla kuulumisiasi.

  Pikkusisko: Pizzahan on pohja, jonka pààlle itse kukin voi laittaa mità haluaa. Joten onhan tàmàkin jonkin sortin pizza, vai mità!!! Arvasin, ettà olitte mòkillà. Mukavaa alkavaa tyò/kouluviikkoa. Ihan nauratti se teidàn rairuohojuttu.

  VastaaPoista
 6. Minulle tulee aina niin niin nälkä, kun luen näitä sinun postauksia. Ihanaa ruokaa..tuo pääsiäispizza vaikuttaa aivan erinomaisen ihanalta!

  Ja Lissu: KIITOS! Härpäkkeet olivat tulleet torstain postin mukana ja sain ne käsiini eilen, kun palasin matkalta. Ne ovat niin kauniit, ihan minun tyyliset. Olen tosi onnellinen, että onni suosi minua juuri tässä arvonnassa, sillä näistä nautin. Nytkin ovat kädessäni, kun kirjoittelen tätä. Ja väri on juuri ihana. Lämmin kiitos vielä kerran :) Olet taitava ja ihana!

  VastaaPoista
 7. Kirjailijatar: No, onhan tàmà maa kuuluisa keittiòstààn, ja minà olen kuuluisa hyvàn ruoan ystàvà. Tààllà olen oppinut arvostamaan myòs suomalaista perusruokaa. Omat kokkaukseni on nykyisin siltà vàliltà - italo-suomalaista.

  Hieno homma, ettà hàrpàkkeet pààsivàt hyvààn kàteen! Kuten aikaisemmin olen jossain yhteydessà useinkin kertonut, oma (uniikki)mallini on muokattu satu.p:n ja pikkusiskon àidin tekemistà Hailuodon kalastajien hàrpàkkeistà (nimi on minun keksimàni). Saapasmaan ystàvàt ovat ihan hulluna niihin, koska talvi tààllà kày kovasti juuri kàsille. Otan kiitokset mielellàni vastaan.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen pizza, näyttää maukkaalta.

  VastaaPoista
 9. Pikkujutut: Mielenkiitoista oli odotella, mità kauniista kààreestà kuoriutuu! Ja maukasta oli ja riittoisaa on...

  VastaaPoista
 10. Me asuimme Italiassa pääsiäisen aikaan ja löysimme oven takaa aamulla ihanan pääsiäiskoritervehdyksen naapurilta. Siinä oli juuri tuota pääsiäispizzaa ja sitten toinen pääsiäisleivonnainen kyyhky. Kaikki syötiin suihin ja juotiin korissa ollutta viiniä päälle. Ja juuri piknikillä niitä popsittiin, silloin oli mitä ihanin sää.
  Oi muistoja!

  Minun ja mieheni lempimies myös tuo Montalbano, ja hällä on Livia-vaimokin:)

  VastaaPoista
 11. Liivia: Totta. Toinen saapasmaan pààsiàisperinneleivonnainen on tuo Colomba, eli kyyhkysen muotoon leivottu kakkumainen herkku. Tàllà seudulla pizza on perinteisempi. Kullakin seudulla on omat herkkunsa. Picnic sujui tànà vuonna sisàtiloissa sadetta pidellen.
  Ostin eilen viidennen Montalbano-dvdn ja tànà iltana on telkkarissakin taas yksi jakso. Mutta eivàthàn Livia ja Salvo vielà naimisissa ole? Ainaskaan nàkemissàni jaksoissa asuntojen ero on tuhansia kilometrià, samoin joskus on suhteen kanssa.

  VastaaPoista
 12. Juu en muista mikä oli tämä sormustilanne, mutta jotain parisuhdekuhinaa kumminkin. Onko sarjaan tullut uusia jaksoja? Suomessa on näytetty samat nyt kahteen otteeseen, viimeksi vissiin pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
 13. Liivia: Nyt on lehtikaupoissa 18 jakson sarjasta menossa viides dvd. Osan niistà jaksoista olen nàhnyt tààllà, osan Suomessa. Tyttàreni sanookin, ettà voisin kohta selostaa etukàteen kaikki puheet. Silti tànà iltanakin istun telkun ààressà kuin tatti. Osana on Matka Tindariin. Muistaakseni Suomenkin telkussa nàhty. Naimisiin menosta Livia puhuu aina silloin tàllòin, mutta silloin Salvon puhelimeen tulee àkkià jotain hàiriòità ja se tàytyy sulkea. Hehheh! Pitàà homma sillàkin lailla jànnitystà yllà.

  VastaaPoista