sunnuntai 8. marraskuuta 2009

JIPPII

Potilas on pààssyt kotiin. Ja ihan terveenà. Mità nyt tekninen kieli on nyt italia ja kuvaohjelma tàysin uusi ja erilainen kun entinen. On siinà taas tàllà tekniikan ihmemummelilla tekemistà, ettà saa hommelin toimimaan. Takkuilua tàmà alku on tànààn ollut. Mutta lopussahan aina kiitos seisoo. Toivon ainaskin. Nyt aion tàmàn illan roikkua netissà, mità nyt on Colombon kanssa treffit klo 19.30. Tàllà viikolla muuten kaikki nykyiset elàmàni isot miehet tulevat visiitille: Colombo, Montalbano, Don Camillo ja Don Matteo. Neljà miestà saman viikon aikana. Ah tàtà onnea ja autuutta!!!
Hankin siis uudet lasit. Siis tarkoitus oli hankkia yhdet, mutta tulikin kahdet. Mentiin Elenan kanssa puotiin Keuruulla saamani lààkàrin nàkòtutkimuslappusen kanssa. Valitsin nuo vasemmalla olevat vaaleat Guzzit. Kun lopuksi kysyin hintaa, en oikein ensin uskonut silmiàni (kauppias kirjoitti hinnan tilauslappuun): 90 e - lue yhdeksànkymmentà euroa. Keuruulla vanhat lasini maksoivat yli 600 e - lue yli kuusisataa euroa. Kun sitten muutaman pàivàn kuluttua sain lasit nenàlleni, olin oikein tyytyvàinen. Kotona sitten aloin ihmetellà, ettei telkkarin katsominen ja virkkaaminen sujuneet samaan aikaan. Lamppu syttyi harmaissa aivosloluissa: Lasit olivatkin yksitehoiset, ei kaksitehoiset. Seuraavana pàivànà marssimme kauppaan uudelleen. Kovasti oli noloissaan. Tykkàsin kyllà uusista laseista ja ne pààssà oli mukava ajaa. Olin pààttànyt jo pitàà nuo vaaleat, mutta tarvitsin kyllà myòs kaksiteholasit. Siispà uusi tilaus ja uusi hinta: 120 e - lue satakaksikymmentà euroa - kaksiteholaseista. Tykkààn kovasti noista uusista punaisista Guzzeista. Tulkaa nyt ihmeessà tànne, kun tarttette uusia laseja. Suomessa hankittuihin laseihin verrattuna saatte samalla rahalla lasit ja lentolipun. Ja jàà vielà cappuccinorahaa kukkaroon. Ja jopa viinirahaa. Ja òljyrahaa. Benvenuti.
Tàssàpà sitten yksi ajankohtaisista herkuista: melograna, granaattiomena. Jopa Aatami tykkàsin Eevansa ojentamasta hedelmàstà. Nadja-ystàvàn puutarhan satoa.
Hedelmàstà napsitaan nuo herkulliset siemenet...
... ja jàljelle jàà vain kuoriosat. Niille ei ole kàyttòà. Kait?
Ja tàmàn potilaan kotiutumisen kunniaksi on taas arvauskilpailu. Postikortteja luvassa kolmelle arvaajalle. Voin vihjata sen verran, ettà kuvan hedelmàt EIVAT ole oliiveja. Siis mitàs ne on???
Ja vielà edellisen postauksen krusifiksijutusta. Tààllà eràs italialaisen kanssa naimissa oleva suomalainen nainen oli tehnyt Euroopan unionille valituksen siità, ettà hànen lapsensa koulun aulan seinàllà (niin kuin tààllà muidenkin koulujen seinillà) on ristiinnaulitun veistos. Unionihan on antanut ohjeen, ettei unionin koulujen seinillà saa pitàà mitààn uskonnollisia symboleja. Unionilta tuli Italialle ukaasi, ettà sakon uhalla ristit pois julkisista rakennuksista. Nyt italialaiset ovat ihan kuohuksissaan. Tai siis umpikatoliset ja pisteità kalastavat politiikot. Esim eràs murkkuvanhus kiihkoilee kovasti. Saa sillà tavoin taas huomion pois itsestààn, vàhàksi aikaa. Toisenkinlaisia àànià kuuluu, mutta kiihkoisat àànet ovat nyt tuominneet suomalaisen àidin ja unionin ukaasin. Ettà muka muualta mààràtààn, ettà kristillinen symboli pitàà poistaa italialaisten koulujen auloista. Ennen kuulumatonta!!!!
Tiedotusvàlineissà, làhinnà televisiossa ja radiossa kuulee yhtà sun toista. Vaikuttaa siltà, ettà historialliset tosiasiat ovat tàysin sekaisin kaiken kiihkoilun seassa. Jeesuksen symbolihan oli làhinnà kala, ei risti, ja Jeesuksen ristiinnaulitsivat juuri roomalaiset!!! Vasta 300-luvulla keisari Konstantinus nàki nàyn, jonka hàn tulkitsi, ettà ristin avulla hàn voittaa. Voittaa - mità??? Ristiretkien avullahan Suomikin aikoinaan kàànnytettiin 'oikeaan uskoon'.
Uskonasiat ovat mielestàni aina jokaisen omia henkilòkohtaisia asioita. Uskonnolliset symbolit kuuluvat kirkkoihin/synagogeihin/temppeleihin ja uskovien koteihin, mutta ei julkisiin laitoksiin. Muutenhan tàssàkin maassa - demokratian nimissà - esim koulujen auloissa tulisi olla rivi monenlaisia symbojeja. Onhan tàssà maassa ihmisià kaikista uskonnoista/ajattelutavoista.

17 kommenttia:

  1. Mukavaa, että potilas on kotiutunut toimintakuntoisena. Eipä ole paha hinta kaksitehoista.Tuohon arvauskisaan en lähde mukaan, kun ei kerta saa arvata oliivia!

    VastaaPoista
  2. Pikkusisko: (Colombolla tauko) Onhan sinulla tunnetusti mielikuvitusta! Arvaa vain!

    VastaaPoista
  3. Niin paljon asiaa, että tajuankohan nyt kommentoida kaikkea. Ensinnäkin pahoitteluni tekniikkapuolesta. olen itsekin sellainen tekniikan ihmelapsi, että ymmärrän kärsimyksesi. Sitten voisin siunailla niitä laseja. kahdet Cuccit kahdellasadalla! Harmi, ettei ole teille päin asiaa. Ne monitehot pitäisi kait hankkia, jos tässä aikoo vielä harrastaa jotain.. Marjoista en sano mitään. Granaattiomenaa en ole maistanut. Ja lehdestä luin, että krusifiksikiista on YHDISTÄNYT italialiset. Ei tule mieleen montaa asiaa, joka siihen pystyisi.:) Muistaakseni Konstantinus voitti ratkaisevan taistelun, joka avasi hänelle tien Roomaan ja siten keisariksi. Taistelupaikan nimeä en nyt muista millään. Näin ne mammalomalaisen aivot pehmenevät ja kohta pitäisi olla työkykyinenkin..

    VastaaPoista
  4. Onneksi tuo kone tuli takaisin ja ehkä sen kielen voi saada suomenkieliseksi Windowsin kielipalkin avulla? Hienot lasit ja olivatpa halvat! Itse juuri hankin uudet aurinkolasit vahvuuksilla ja maksoivat 80 euroa,ei paljon sekään.Suomessa ihan kauhean kalliit ovat lasit. Onkohan se kaksiteho samaa kuin multifocal,mitä täällä myydään...Nuo "marjat" ovat viinirypäleitä.Tänään näin marketissa jättimäisiä granaattiomenia,mutten ostanutkaan..
    Aika uskomaton juttu tuo krusifiksijuttu!

    VastaaPoista
  5. En arvaa kun en tieda..ja kun ei ole oliiveja.

    Hieno homma, toivottavasti kone pysyy nyt koossa.

    Voisin tullakin, jo lasien takia. Taallakaan eivat kalliita ole nuo lasit mutta hionta mennee yleensa jonnekin muualle kuin oikein, joten ei jaksa edes kokeilla. Ja ensin olisi loydettava sopivat kehykset.

    Ja meilla revitaan koulukirjoista sivuja kun ne eivat miellyta yhta poliittista puoluetta, joka tunnetaan myos terroristiporukkana jossain pain maailmaa. Pitaisikohan aloittaa oma kamppanja..

    VastaaPoista
  6. Outi: Historia on aina (?) jonkun ihmisen/ihmisjoukon tulkintaa tapahtumista. Siksipà se niin kiinnostavaa onkin. Ja toisaalta vaarallista, jos tukeutuu vain yhteen 'totuuteen'. Granaattiomenien siemenet ovat kirpeàn maukkaita. Tuossa odottelee reippaasti puolen kilon painoinen yksilò nauttijaansa. Suomessa myytàvàt taitavat olla niità puoliraakoina kuskattuja. En ole siellà koskaan maistanut. Vai semmoisia siellà lehdissà kirjoitellaan. Siis ettà krusifiksi -homma on yhditànyt italialaiset! Heh, heh! Kyllà tààllà ihan laitoja kuulee, mutta totta on se, ettà Italia on katolinen maa ja kun siihen lisàà, ettà kansa sinàllààn on kiihkoinen asiassa kuin asiassa - milloin missàkin, mikà tahansa ulkopuolelta tuleva ukaasi yhdistàà nàmà alkuasukkaat. Tàllà kertaa uhkan alkuun pani vain suomalainen nainen! Vahinko meille! Mutta kyllà kohta lòytyy uusi ulkopuolinen vihollinen, se on varma se. Niin kauan tàytyy vain olla ihan hissukseen - suomalaisena.

    Yealian: En minà kyllà jaksa ymmàrtàà, miksi Suomessa lasit maksavat niin paljon! Kyllà tuo multifocal monitehoa tarkoittaa. Vai ettà viinirypàleità! Hmmmm!

    Pikkujutut: Tule/tulkaa vain lasien ja muunkin vuoksi! Ettà revitààn siellà kirjojen lehtià. No onhan historian kuluessa poltettu sekà kirjoja ettà ihmisià rovioilla. Ja nyt juhlitaan Berliinin muurin sortumista. Historia on tàynnà kàsittàmyyksià. On ollut, on ja tulee olemaan!

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen teksti! Täällä suomalainen pääsi viimeksi kielteiseen julkisuuteen, kun yksi nuori mies otti palan mauin korvasta Pääsiäsisaarella. Silloin olin hyvin hiljaa suomalaisuudestani.

    VastaaPoista
  8. Hienoa että toipilas on vihdoin saapunut kotiin! Odotan innolla kun selviää mitä palleroita olet haalinut lautaselle ja innolla odotan myös uskonasioiden laantumista, ei kiihkoilla puolesta eikä vastaan niin mielenrauha säilyy.

    VastaaPoista
  9. Mia Chilestà: Kiitos kehuista! Muistan lukeneeni siità korvajutusta. Toisaalta esim Rooma on tàynnà vaikkapa Egyptistà sotareissuilla ryòstettyjà 'matkamuistoja' turistienkin ihailtavina. Ja kuinka paljon tàmànkin maan kodeissa (tosin visusti piilossa) on etruskien haudoista lòydettyjà aarteita. On vain vahinko, ettà krusifiksijutussa suomalainen àiti nostetaan tààllà roviolle. Ei ihme, ettà hàn ja perheensà haluavat pysyà pois julkisuudesta Kuitenkin on ihan normaalin sààdòksen noudattamisesta.

    Valkoinen persilja: Potilas on ihan kunnossa. Sen sijaan bittitohtori on potenut muutaman pàivàn flunssaa! Pallerot tuli ystàvàltà. Olen niità nyt jatkojalostanut... Minà itsekin kyllà aina vàlillà kiihkoilen. Viimeksi Kimin puolesta. Puoliksi leikillàni puoliksi tosissani. Mutta olet oikeassa: mielenrauhaa ei kiihkoilulla sàilytà.

    VastaaPoista
  10. Kirsikoita ?
    -seija-

    VastaaPoista
  11. Seija-systeri: Vai kirsikoita??? No ainaskin olet yrittànyt arvailla.

    VastaaPoista
  12. Tervehdys "ihmemummeli" ja tervetuloa oman sorvin ääreen :-D ! Ompa omituisia etelänhetelmiä, jos eivät oliiveja ole. No en osaa edes arvata, epäkulinaarinen kun olen. Mutta siitä rististä vielä piti sanomani jottan koulujen seinät on sielläkin varmaan täynnä ateistien symboleja eli "eimitään" :-D siinä oisi pikku rikka rokassa ollut joku krusifiksi......

    VastaaPoista
  13. Maahiska: Ciao Keuruu! En itsekààn olisi noita pompuloita tunnistanut, jos ne ei olis ...... Jokainen voi uskoa omalla tavallaan, koska uskominen on sisàinen juttu, minun mielestàni. Uskon nimissà on tehty, tehdààn ja tullaan tekemààn vaan niin julmia asioita. Taidanpa palata asiaan vielà seuraavassa postauksessa. Ehkà.

    VastaaPoista
  14. .. se onkin sitten eri juttu mistä uskossa on kysymys. Eivät kaikki kristinuskon suunnat ole hihhulaarisia. Ja me ortodoksikaan emme ole sen veikeempiä kuin muutkaan - ainoastaan se että meiltä on kielletty kaikensorttinen kääännytys ja uskonnalkutus :-D Pelkkä risti seinällä ei tosin mielestäni täytä käännytyksen eikä ahdistelun kriteereitä. Ennemminkin voisi puuttua julkipornoon kaupan hyllyillä.

    VastaaPoista
  15. Kiva,kun olet taas linjoilla! :)

    Marjasinikuusamako tuo marja on?

    VastaaPoista
  16. Ruiskaunokki: Bittitohtori on tosi taitava, kun vain ehtii: kone toimii loistavasti. Teen just ruisleivàà palkkioksi. Marjasinikuusama??? Katsotaan, katsotaan!

    VastaaPoista
  17. Jotenkin ei hämmästytä, että se oli nimenomaan suomalainen nainen, jonka piti mennä laittamaan nenänsä italialaisten asioihin ja meuhkaamaan siellä...Noh, katolilaisena mulla on asiaan tietysti eri näkökulma, vaikka olen - perhe- ja ystäväpiiriä myöten - yltiöekumeeninen ihminen :D Telkkarista: Italianopettajani sanoo, jotta meidän olis hankittava italialaiset kanavapaketit (tai jotain - en hallitse edes näitä termejä) mm. meluisien mutta opettavaisten visailuohjelmien takia, mutku mun poloisen telkku irtisanoutui just digiajan alla, enkä ole uutta hankkinut/hankkimassa. Che peccato! :p Terv Maahiskan sisko Anne

    VastaaPoista