sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Syyspäiväntasaus


Suomi on neljän vuodenajan maa, mutta tänä vuonna ei ole ollut kevättä eikä syksyä. Kesä hupsahti jo toukokuun alussa ja kesti viime päiviin asti. Tänä aamuna naapuritalon katto oli kokonaan valkoinen! Pakkasyö. Onneksi aurinko lämmittää vielä ja sulattaa ensimmäiset kylmyyden merkit. Eihän talvi tule vielä, eihän! Toki muistan vuoden, jolloin pysyvä lumi tuli 10.10. Siihen on 18 päivää.


Taitaa herkkutattisaalis jäädä vaatimattomaksi. Siitä kilpailevat myös etanat, toukat ja madot. Tuokin kahden euron kokoinen pikku tatti oli jo asuttu.


Mitenkähän ruskaa ilmestyy nyt pakkasen nipistyksen jälkeen? Auringonlaskut ovat olleet upeita. (Lisätkää tähän kuvaan rutkasti punaista.)

Viime aikoina olen herkutellut luonnon antimilla. Kantarelleja, mustatorvisieniä ja tatteja. Veljeni narraamia ahvenia. Tykkään kokkailla itse, mutta tykkään istua valmiin ruoan äärelle. Varsinkin jos ruoan maku kertoo taitavasta kokista keittiössä. Esimerkkinä tämä jälkkäri: kuusenkerkkärahka. Keuruun MegaCafen ruokalista paljastaa,että keittiössä tehdään mielenkiintoista ruokaa ja maku paljastaa, että kokki osaa hommansa.


1 kommentti:

  1. Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa. Tänään on syyspäivän tasaus, kesän loppu ja huomenna alkaa syksy. Meteorologeille syksy alkoi jo syyskuun ensimmäisestä päivästä. Säät eivät noudata kalenteria. Suomi on pitkä maa, jatkuu linnuntietä 500 kilometriä napapiirin pohjoispuolelle, lähemmäs pohjoisnapaa, ja 750 kilometriä Rovaniemeltä etelään Hankoon.

    VastaaPoista