sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Sunnuntaita


Heräsin perinteiseen, mutta tänä alkukesänä harvinaiseen ääneen: sateeseen! Telkkari vahvisti asian: Ukkoskuuroja koko Suomessa. Matkalla aamu-uinnille näkyi valkoista sadetta, mutta ei rakeita niin kuin jossain päin maata, vaan pihlajan terälehtisadetta. Siis kolme viikkoa normaalia aikaisemmin.


Jännitti vähän, millainen siitepölytilanne rannassa oli. Kuva viikko sitten...


... mutta veden pintaa värittivät tänä aamuna vain pilvet. Siitepölyä oli vedessä kuitenkin niin paljon, että kotona piti mennä suihkuun. Nyt taivas on nyt saanut lisäväriä, sillä säänaisen ennustamat ukkoset ovat nyt päällä. 


Onneksi eilinen koulujen päättyminen ei rannalla juuri näkynyt. Yksi tyhjä oluttölkki ja nämä mitä lie. Mitähän ne ovat? Siistiä sakkia meidän nuoret!


Parvekepuutarhassa tapahtuu. Ostin kaksi tomaatin tainta: perinteisempi, matala pensaskirsikkatomaatti ja nyt jo hujopiksi venähtänyt Black cherry -tomaatti, kohta kaksi metriä! Suurella mielenkiinnolla odotan tummia tomaatteja. Maistuvatkohan ne samanlaisilta kuin Teneriffalla saamani? En ota vastaan tilauksia, sillä aion syödä ne itse.

Pientä säätöä sai aikaan ostamani habanero-chilitaimi. Onneksi huomasin melko äkkiä, että taimen mukana sain joukkueellisen kirvoja. Takaisin taimikauppaan, ja kas kaikki habanerot plus naapuripaprikat pursusivat kirvoja. Myyjä lupasi ryhtyä pelastustoimiin.  Minä sain palkaksi pyytämäni samettikukat. Minua habanero kuitenkin kiinnosti, joten kävin pari päivää myöhemmin tutustumassa tilanteeseen. Mukaan lähti uusi, kirvaton taimi. Sijoitin sen samettikukat naapuriksi. Myyjä antoi herkullisen mangochiliohjeen, joten nyt varjelen tuota taimea huolella. 


Maisema muuttuu. Uuden Multiantien Suur-Keuruun kohdalle tulee liikenneympyrä. Ihan aiheellista, sillä risteys on ollut hyvin vaarallinen. Itse ihmettelin kerran, miten lujaa rekka risteystä lähestyi vilkku oikealle päällä. Jäin odottelemaan. Eikä rekka mihinkään kääntynyt. En siis päätynyt sen alle. 

6 kommenttia:

  1. Piti ostaa 3 tomaatin valmista tainta, kun omat kylvetyt ovat niin pieniä, aloitinko liian myöhään esikasvatuksen vai muutenko juroivat.

    Chilejä on hauska kasvattaa, vaikken sadosta edes niin välitä. Munakoisoista luovuin, kun keräävät helposti kirvoja, toisaalta koskaan ei tiedä mitä kasveja mukaan tarttuu, kun kiertelee kaupoilla.
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä keväänä monenlaista tulee miettineeksi: hommaanko ensi vuonna vain kukkia. Eilenkin metsästän taas chileistä kirvoja!

      Poista
  2. Ilmat viilenevat just meidan tullessa Suomeen. Toivottavasti ei ihan koko kesaksi. Semmonen pikkasen yli 20 olisi kuitenkin kiva. Taalla Israelissa tulossa kuuma viikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmat viilenevät noin 5 astetta, eilen oli siis vain noin +25! Loppu viikosta voi olla jopa noin +20. Tervetuloa vaan.

      Poista
  3. Minulla on siemenistä kasvatettuja kirsikkatomaattitaimia kasvamassa,niissä nyt kukat,mutta saa nähdä tuleeko satoa kun niin kuumaa.Sen sijaan talvella sain kivasti satoa kirsikkatomaateista.Harmi että habanero oli täynnä kirvoja.Habanero se vasta tulinen chili onkon.Tein kerran persikka-habanerohilloa,ja se oli niin tulista että huh huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnostaa erityisesti nyt tuo Black cherry ja habanero. Habanerossa ei juuri nyt näy kirvoja, sillä vartioin kasvia kuin haukka. Varmaan monet miedot hedelmät sopii sen kaveriksi - kohtuudella.

      Poista