torstai 25. huhtikuuta 2024

Maassa maan tavalla

Yöllisestä linja-automatkasta tämän kaupungin lentokentältä majapaikkaan kerroin edellisessä postauksessa. 

Kairo, marraskuussa 2007.

Ei Malta, ei Venezuela, vaikka niissäkin maissa sydän pomppi ja kulmat kurtistuivat useammin kuin kerran.  

Kairon liikenne on pyörillä kulkeva hullujenhuone, jossa oli silloin 18 000 000 asukasta ja lukematon määrä turisteja ahtautuneena 100km x 100km suuruiselle (pienuiselle) alueelle, missä ei ollut minkään valtakunnan liikennevaloja, ei suojateitä, eikä niitä ajokortteja. Ja voitteko kuvitella, mikä kulkuväline oli kaiken kingi ja aiheutti lopullisen kaaoksen? Aasi, sillä oli aina vilkkaimaillakin kaduilla etukulkuoikeus, sillä eihän sillä ole jarruja. 

Toisaalta, onneksi matka turistibussilla  sujui hitaasti. Jäi aikaa ihastella kairottarien upeita vaatteita, heidän, jotka eivät pukeutuneet burghaan. He puikkelehtivat autojen ja aasien (neli- ja kaksijalkaisten) välistä. Turisteja neuvottiin lyöttäytymään johonkin isompaa ryhmään, koska se vastasi isoa ajoneuvoa, ja sitten kadun yli. Auton vuokraamista ei suositeltu, jos ei omista vieterihermoja ja pohjatonta rahakukkaroa, sillä tuskin turisteille myytiin vakuutuksia.


Eipä me paljon kaupungilla kävelemään päästykään, siitä pitivät meidän kaksi opastamme huolta, mutta Khan el Khalilin basaariin 'rikkaat' turistit tietysti vietiin. Minä lepuutin sitten jalkojani basaarin edustalla yhdessä paikallisen naiskolmikon kanssa. (Miehet olivat varmaan läheisen moskeijan perjantairukouksessa.) Ensin piti ihastella vauvaa, sitten pyytää lupaa ottaa kuva. Kun lähdimme, mummo sanoi selvällä enkulla Welcome to Egypt! Vauvan äiti pysyi hiljaa koko ajan. Ainoa kontakti paikallisiin turismin ulkopuolella. 


Lopuksi taas aivojumppaa. Mitäs tämä kuva esittää?

Ja nyt Keuruun liikenteeseen, kohti uimahallia, kävellen!

8 kommenttia:

  1. Jos tällä kertaa osuisi oikeaan: legendaarisen Aleksandrian kirjaston uusi versio.
    helena

    VastaaPoista
  2. Varmasti Kairo on kaikessa todellinen nähtävyys ja ennen kaikkea kokemisväärtti. Ei minulle kuitebnkaan sovi tuollainen meno. Aasit kyllä haluaisin nähdä liikenteen kunkkuina, mutta muuten tyydyn lukemaan ja katsomaan dokumentteja Egyptistä ja Kairosta.

    VastaaPoista
  3. Kairon liikenne oli mielestäni pahempi kuin ne 1000000 mopoa Saigonissa.

    VastaaPoista
  4. Kokemukset Kairon kaduilta vie 20-vuoden... tai 19-vuoden taa - villeintä katumeininkiä olemme kokeneet Colombossa - varsinkin tuktukin kyydissä mutkissa vain kahdella renkaalla kaartaen ja vain kerran kellahtaen, kun rengas puhkesi ja sitten sitä menopeliä jo käännettiinkin ylösalaisin, hih...
    Liveelo paikalliseen tapaan on parasta...
    Yritin zoomaillakin viimeistä arvauskuvaa... kyllä meilläkin on rakennettu Aurajokeen veden päälle, mutta voiko nuo oikeasti olla asuntoja - voiko? Ihanaa Wapun aikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seikkailua monenlaista mahtuu maailmaan. Kuvassa on Aleksandrian kirjasto ulkikattoa.

      Poista