keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Varo-varo-varovasti liikenteessä


Parvekkeeltamme näkyy paitsi upea näkymä merelle myös tuo kaupungin yksi vaarallisimmista risteyksistä. Siinä on kyllä kolme suojatietä. Kuvassa keskellä olevaa suojaa liikennevalot tehokkaasti, vasemman puoleiset valottomat edellyttävät omaa tarkkaavaisuutta, mutta vaikka nuo oikean puoleiset seepraraidat on tarkoitettu suojelemaan kaikkia liikkujia, läheltä piti tilanteita näkee usein, koska vihreä valo palaa sekä jalan liikkujille että oikealta tuleville autoilijoille. Siis varovasti.

Jalankulkijaa täällä kyllä kunnioitetaan. Valoja tietenkin täytyy totella, mutta valottomissa paikoissa autoilijat antavat kiitettävästi tilaa suojatien ylitykseen. Siis paikalliset! Silti on oltava varuillaan, sillä voihan joku turisti ... tai turisteihin kyllästynyt alkuasukas ... vaikkapa signorabussikuski ...

Tykkään ajella titsalla/guagualla eli linjurilla. Ihailen suunnattomasti kuljettajia ja heidän kulkuvälineittensä huoltajia, sillä varsinkin jarrut ovat täällä vuoristorataa muistuttavassa maastossa kovassa käytössä. Tämmöisellä pikku kortilla kulkeminen on edullista. Alakylässä käyminen maksaa pari euroa. Käteinen ja korttikin käy, mutta silloin homma on kalliimpaa.

Vain kerran olen nähnyt punaista. Olin saanut oikein lapulle kirjoitettuna ne numerot, joilla pääsen ihan asuntomme eteen. Astuin bussiin, tervehdin ja sanoin, mille pysäkille halusin. Signora-kuljettaja ei sanonut mitään. Istuin alas, omaa pysäkkiä lähestyttäessä painoin pysäysnappia.

Bussi kyllä pysähtyi, mutta signora-kuljettaja kutsui minut luokseen ja sen mitä ymmärsin puhuttelusta sormen heristyksen kera, oli se, ettei hänen kuulu sillä pysäkillä pysähtyä. Jos minun espanjan kieli taitoni olisi riittänyt, olisin puolustautunut, mutta halusin vain ulos. Sanatulvan viimeiset sanat ymmärsin - Ultima vez - viimeinen kerta! Pyysin anteeksi, kiitin ja hyvästelin, enkä sen jälkeen ole sitä bussilinjaa käyttänyt. Ultima vez, tehokasta kielen oppimista.

4 kommenttia:

  1. Varovaisuutta aina tarvitaan liikenteessä ja huomaavainen autoilija ansaitsee aina kiitokseksi kädenheilautuksen. Tulee hyvä mieli molemmille.
    Tuollaiset signorat kuskeina ikäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, täällä saa heilautusjumppaa harrastaa ihan mukavasti. Signoralla taisi olla huono päivä. Olikohan ukon kanssa ollut sanailua, vai oliko muuten se aika kuukaudesta vai mikä lienee kiehuttanut kielenkantoja. Itä luulen, että edellisellä autoon tulleella turistisakilla oli asiaan osansa, sillä heidän maksamisensa tuntui takkuilevan. Ultima vez, viimeinen kerta siinä bussissa.

      Poista
  2. Hih - kaikella tapaa sitä kieltä oppiikin.. parhaiten paikan päällä... tosiaan....
    Ihanaa lueskella näitä sun postauksia, kahlailin kuule läpi piiiiiiiitkälle taaksepäin - ihanaa, kun "LÖYSIN" Sinut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta Repo! Itsekin olen nyt lueskellut tätä päiväkirjaani ja muistanut itsekin monia mukavia juttuja. Nyt blogi on temppuillut noiden lukijoiden kohdalla. Heitti kaikki lukijat pois tuosta sivupalkista. Lisäksi kun yritin laittaa sinun blogiasi tuohon sivuun, jotta heti näkisin sinun uusimman postauksen, sanoi, ettei sinulla ole blogia!

      Poista