tiistai 18. marraskuuta 2014

Turistille tarjottua

Valitsin aikoinaan Marsaxlokkin siksi, ettà kylà on aito kalastajakylà. Ja minàhàn olen kaikenlaisten vesien elàvàisten himoaja. Pààtin eilen kokeilla yhtà ns kalaravintolaa. 

Kyselin paikallista, tuoretta kalaa. Ystàvàllinen tarjoilija toi nàytille vadillisen sirosti aseteltuja kaloja. Pyysin saada kolmea sorttia ao kaloja.

Kohtuullisen ajan kuluttua eteeni tuotiin annos. Kysyin, mità lautasella on. Minulle ne lueteltiin. Olin ihan huuli pyòreànà, kun tarjoilija kertoi, ettà esimerkiksi tuossa ylinnà on TONNIKALAA. Punaista tonnikalaa. Enpà ennen ollut moista kuullutkaan, eikà nyt sità paitsi ole tonnikalan pyyntiaika. Maistoin ja lohtahan se oli. Eivàtkà nuo kaksi muutakaan kalaa ollut niità, mità olin lautasella nàhnyt. Ruoka oli kyllà hyvàà, mutta ei sità, mità olin pyytànyt.

Nàytin nàmà kuvat aamulla Duncanin Michaelille, ja hàn kertoi, ettei yhteys ollut varmaan pelannut tarjoilijan ja keittiòn vàlillà. Lisàksi hàn kertoi, ettei tuossa nàytelautasella ole kuin kaksi ns paikallista kalalajia. Sovittiin, ettà kun haluan varmasti tuoretta, paikallista kalaa, menen tuohon Ritan kalakauppaan isà Duncanin kanssa, ostan hànen neuvomansa kalan, ja Michael valmistaa sen sitten Duncanin ravintolan keittiòssà.
 


Sen sijaan nàiden tavaroiden kohdalla sydàn itkee verta. Turisteille kaupitellaan kymmenissà rannan kojuissa kàsintehtyjà, maltalaisia pòytàliinoja ja vaikkapa tyynyliinasettià. Myyntià edistàmàssà on kyllà kuva pitsià nyplààvàstà gozolais-mummosta, mutta nàiden turistirysien yksikààn tuote EI ole Maltalla kàsin tehty. Laitan seuraavaan postaukseen kuvian siità, miten nàmàkin liinat Maltalle saapuvat.  Sydàn itkee verta sen vuoksi, ettà tuotteita kaupataan aitoina kàsitòinà pilkkahintaan. Olen saanut tààllà lahjaksi AIDON pitsiliinan, eikà semmoisia nàissà kojuissa myydà.

Marsaxlokk on siisti kylà. Pàivittàin ajelee roskisautoja useampaan eri otteeseen. MUTTA simpukkarannalle kàvellessà on joskus aamuisin meri tàynnà roinaa, joka ei sinne kuulu. Roskia kyllà ongitaan vàlillà pois, mutta jostain niità vaan aina tulee uusia. Joku/jotkut eivàt kait vàlità. Kyselin eilen, mihin voin laittaa kàytetyt kameran patterit. Roskiin kuulemma. Hàmmàstys oli suuri, kun kysyin, ettà mihin roskiin!

Rannalta lòytyi eilen jotain kaunista. Nimittàin tuo laava-tuhkakivi. Ihan sopiva tausta pitsikivelle, joka lentelee sitten Suomesta Anulle sinne Israeliin.Varmasti Maltalla tehty. Kivi rannalta lòytynyt, veden hioma maltalainen kalkkikivi. Pitsi a la Lissu

10 kommenttia:

  1. Nam,kalaa,hyvältä näyttää vaikkei ollutkaan se annos,mikä piti tulla.Ja Kiinassako ne maltalaiset pitsiliinat on tehty....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalat olivat kyllà hyvià, mutta ehkà palvelussa ei ihan mennyt kaikki niin kuin Stròmsòssà. Kiinassa tai jossain, missà on halpa tyòvoima.

      Poista
  2. Lisäksi tuo liina ei ole nypläystä nähnytkään , ei edes konepitsiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niin! Eivàt taida myyjàt ymmàrtàà mitààn oikeiden kàsin tehtyjen perààn. Tai eivàt vàlità, kunhan aina on joku tietàmàtòn turisti, jolta saa rahat pois.

      Poista
  3. Hyvää nimipäivää!
    Eksoottisen näköisiä nuo raa'at fisut lautasella.
    Puhuvatko kaikki maltalaiset englantia?
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihan jo tàssà itse unohdin nimpparini. Kun ei ole tààllà niità Liisan liukkaita! Just tulin nauttimasta TUORETTA, PAIKALLISTA kalaa, jonka kàvimme ostamassa Duncanin Michaelin kanssa ja jotka hàn sitten oma kàtisesti valmisti. Sehàn olikin sitten nimpparikalaa. Kyllà kaikki tààllà puhuvat englantia, koska suurin osa koulukirjoista on enkun kielisià. Tàmà maahan oli niin pitkààn Englannin ns alusmaa. Hyvin yleisesti tààllà puhutaan myòs italiaa- Maltan kieli onkin sitten hebreaa - ainakin minulle. Sekasotkun pohjana arabia, mausteena ranskaa, italiaa ja englantia. En ymmàrrà, en.

      Poista
  4. Näköjään kaikkialla kauppa se on joka kannattaa ja raha turistilta pois huijaamalla, jos ei muuten.
    Pitsikivesi on aito. Kuin helmi uolla rannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla Maltan oma maine mustuu, sillà eihàn kaikki turistit ihan tietàmàttòmià ole. Noita laivojen tuomia tavaroita nàkee monissa muissakin 'turistimaissa'. Tein noita pitsikivià myòs maltalaisille ystàville, ja he arvostivat niità suuresti.

      Poista