tiistai 8. lokakuuta 2013

Herkuttelua ja kierràtystà

Ruisleipàprojekti on tàltà eràà ohi. Tuloksena 10 leipàà odottelee osa jo pakkasessa viipaloituna, osa keittiòssà hieman viipaleina kuivahtamassa. Samalla hyòdynsin uunia paistamalla siellà esim munakoisoja ja paprikaa. Olen nyt aloittanut suojaamaan paistoastiat voi(?)paperilla, koska...


... tààllà on ryhdytty uudenlaiseen systeemien roskien kerààmisessà. Comunesta sai hakea kasan ISOJA, RUMIA muoviastioita. On pulloille ja tòlkeille, on paperille, on muovituotteille, on sekakamalle ja on ruokajàtteille omansa. Kolmena pàivànà viikossa...

... tòrpòt pitàà viedà ulko-oven viereen...

... odottamaan pikkuista roskisautoa. Nyt oli vuorossa paperi- ja ruokajàtetòrpòt. Torstaina on vuorossa pullot, tòlkit ja ja muovitavara - kumpikin sortti omissa tòrpòissààn. Tòrpòt erottaa eri vàrisistà kansista ja teksistà. Lauantaina keràtààn taas ruokajàtteet ja sekakamatòrpòt. Olen nyt jo ihan kypsà koko systeemiin, sillà nuo tòrpòt eivàt ole kevyità, eikà polveni tykkàà rappusten ravaamisesta. Koko systeemi jàykistàà viikkorytmià ja tòrpòt vievàt kohtuuttomasti tilaa pikkuisesta asunnostani, sillà eihàn tòrppòjà voi ulkona pitàà. Tànààn motkotimme yhdessà naapurini kanssa ja olisimme kovin mielellàmme jutelleet asian keksijàn kanssa. Taidan kiivetà comuneen...


Postauksen ensimmàisen kuvan munakoison hyòdynsin Pasta alla Normaan, sisilialaiseen herkkuun, ja paprikan pààlle ripottelin suolaa ja òljyà. Namskis!



Tykkààn laittaa ruokaa, mutta kyllà minà suorastaan nautin, kun saan istua valmiiseen pòytààn ja kun vielà saan syòdàkseni herkkuja ja kun kaiken kruunaa hyvin ystàvàllinen palvelu. Suosittelen naapurikylà, Poggio Mirteton Peter Pan 2. Ravintola on entisòity entiseen 1800-luvulla toimintansa aloittaneeseen lasitehtaaseen...

... josta ravintolan lisàksi on enàà jàljellà tehtaan korkea torni.

Perjantaisin ravintolan ovelta voi napata tàmàn kuhisevan torikuvan, sillà markkinapàivànà Poggio Mirteton ylàpiazza, tàmà aukio ja yksi katu ovat tàynnà kaikenlaisia kaupustelijoita. Tàmà aukion anti on hedelmià, vihanneksia, porcchettaa, oliiveja, siemenià, kirpputorivaatteita, kenkià jne jne jne - kaikki sulassa sovussa. Viime perjantaina KAIKKI hedelmàt ja vihannekset olivat yhdessà isossa kojussa 0.99 euroa kilo.

On ollut muutaman pàivàn ajan oikea koiranilma koko saapasmaassa. Onneksi sentààn on làmmintà. Ja onhan minua ilahduttanut kaksi miestà: Montalbano ja Kimi! Ja luvassa on Don Matteon uusin jakso. Saa nàhdà, millaisissa maisemissa Terence Hill alias Mario Gironi silloin nàhdààn, sillà sarjan kuvaukset on siirretty Gubbiosta Spoletoon. Minulle valkeni muuten vasta mànnà viikolla, ettei Terence Hill olekaan amerikkalainen, vaan Veneziassa syntynyt saapasmaalainen, niin kuin ei hànen lànkkàrikaverinsa Bud Spencerkààn. Aina oppii uutta.

6 kommenttia:

  1. Älä sinä roomalainen turhasta motkota, täällä Piemontessa on kierrätetty jo vuosia, kyllä sen nopeasti oppii, Jos vielä saataisiin napolilaisetkin jaottelemaan roskansa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulehan sinà piemontelainen, kyllà minà kierràtystà kannatan, mutta en tàmàn sorttista jàrjestelyà, en varsinkaan, kun pitàisi raahata noita tòrppòjà kolmannesta kerroksesta polvi kipeànà ILMAN hissià. Ja kun keittiòòn ei kohta mahdu muuta kuin isoja roskatòrppòjà. No, pààtimme alakerran naapurin kanssa jàttàà tòrpòt alaoven sisàpuolella, ja roudata jàtteità tòrppòihin pikkuerissà. On muuten rumia ulko-ovien vieruksia kolmena pàivànà viikossa. Ugh!!!

      Poista
  2. Castelsardoon tuli kanssa nuo erilliset pöntöt, saivat niiden avulla kierrätetyn jätteen määrän nostettua 65% asti. Pöntöt ovat ihan OK jos on isot tilat missä säilöä ne kuten anoppilassa, toista se on kaikilla joilla on 40 neliön kesäasunto pikkuisella terassilla. Onneksi sassarissa on vielä isot kierrätyspöntöt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestàni tàmàkin asia on Suomessa hoidettu paremmin. Kerrostalojen pihassa on esimerkiksi katoksen alla eri jàtteille omat ISOT kierràtyspòntòt. En tykkàà tàstà nykyisestà systeemistà tààllà. Vielà viime vuonna asia hoitui mielestàni ihan hyvin isoilla, yhteisillà pòntòillà. Tàmà kylà oli oikein siisti. Nyt nuo ovenpielet ovat tosiaan rumia kolmena pàivànà viikossa.

      Poista
  3. Tuntuupa hankalalta tuo kierrätyshomma.
    Meillähän se on tehty hyvin helpoksi. On hyvät tilat minne viedä paperi,pahvi,metalli ja lasi.
    Myös puhtaille, ehjille vaatteille ja kengille on oma keräyspaikkansa.
    Vielä kun saisi muoveille omat astiansa.
    Omakotitalolaisella on helppo homma kompostoida eloperäinen jäte; siitä saa sitten pellolle ja puskien juurelle muhevaa multaa.
    Paranemisia polvellesi.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankalaa tosiaan on, oikein tyrpeellistà. Tànààn amerikkalaisten ystàvien kanssa tuomitsimme koko systeemin. Kukaan meistà ei halua noita tòrppòjà maakuuhuoneisiinsa tai olkkareihinsa. Kylppàreihin tai keittiòihin ne eivàt mahdu. Parvekkeelle ei mahtuisi muuta, eikà tàyteen ahdettu eteinen oiken kutsuva ole.
      Polvi temppuilee edelleen ja viime yònà alkoi niiskutus. Voe, voe!

      Poista