tiistai 9. heinäkuuta 2013

Lähiherkkuja


Kesäkeittiön kokeiluihin olen saanut kesäkurpitsan kukkia jo kiitettävästi. Olen poiminut vasta poikakukkia. (Tuon ylemmän kukan erikoisuus on kaksoishedepötkylä!) Muutamana päivänä olen nyt kokeillut kukkien täytteeksi erilaisia juustoja, eilen mm raejuustoa, mozzarellan tilalla salaattijuustoa sekä parmesaaniraastetta, koska ricottaa ei minulla ollut. Alicen (anjoviksen) tilalle kokeilin ihan Ahti-purkin sillipalaa. Lisäksi silppusin hieman Jamie Oliverin yhtä suosikkikasvista, chiliä. Sitten pannulle voi-oliiviöljyseokseen muhimaan valkosipulikynnen, uuden sadon punasipulisilpun ja oman parvekkeen tomaattien joukkoon. Kuvia herkuista ei ole, mutta voin taata, että maut olivat taivaallisia.

Jälkiruokana lakkoja ja mustikoita jugurttia täydentämässä. Vatsa on ollut hyvin, hyvin onnellinen. Lakkoja Keski-Suomeen tulossa eniten 50 vuoteen, mustikoita kohtuullisesti! Kaikki sato noin pari viikkoa normaalia aikaisemmassa.

Riittalan kananpojatkin ovat saaneet herkkuaan, vesiheinää. Sitä kasvimaan reunoilla riittää! Kesä on (tähän asti) suosinut luontoa ylimaallisesti: sadetta tasaisin väliajoin virkistämässä jopa helteeksi yltänyttä lämpöä. Ei ole tarvinnut kasvimaata kastella pitkään aikaan,

Parvekkeen tomaatin oksat eivät sitten enää kestäneet sadon painoa, joten katkaisin kaikki oksat ja karsin lehdet pois. Sitten ripustin niput pikkusiskolan parveekkeen kaiteisiin kypsymään. Ihan huviksi laskin raakileet ja jo kypsyneet: 158 kpl! Riittää muutaman focaccian pinnalle!

18 kommenttia:

  1. ohh, lots of tomatos you harvested!
    will they get ripe when hanged like this?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes, imagine - and I had only one plant! They will ripe, and some have already done it,

      Poista
  2. Voi apua,
    sylki tulvahtaa suuhun noista ruokakuvailuista ja
    hymy suunpieliin tuosta tomaattisandosta.
    Ihanat puuhasi siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi kielellä täällä olen ollut itsekin, sekä kasvimalla että metsässä.

      Poista
  3. Niitä lakkoja näyttää tosiaan olevan nyt niin paljon, että Neutrogena käyttää niitä kosmetiikkaan, löysin juuri lehdestä pienen koepakkauksen kasvovoidetta, jossa on lakkaa ja näköjään käsivoidettakin tehdään. Jos poimit liikaa, siinä sulle bisness-idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tänään lähteä isommalle suolle, mutta auton akku on eri mieltä! En varmaan möisi lakan lakkaa, vaan säilösin kaikki mahdolliset sadat kilot! Lumenellakin käytetään lakkoja, samoin kuin mustikoitakin.

      Poista
  4. Onpas tosiaan tomaatteja. Pitäisiköhän minunkin ensi kesänä kokeilla muutama taimi vaikka semmoiseen kasvatussäkkiin.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti yllätti kyllä - paitsi sadollaan, myös sillä, kuinka paljon sitä piti juottaa ja ravita. Ei sitä voinut päiväksikään jättää omiin oloihinsa, ainakaan tuolla lasitetulla parvekkeella. Ensi kesänä tyydyn kaupan tomaatteihin, saahan sieltä esim Ruodemäen luomutomskuja. Mutta sinun seinän vierustasi ulkosalla sopisi hommaan erinomaisesti - jos kesä vain suosii.

      Poista
  5. Tipuset kiittävät vesiheinästä! Se on niin namia. Yhtä namia niiden mielestä kuin nuo herkkukokeilusikin minun mielestäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isommat kanaset tulevat aina heti tarhan ovelle asti vastaan, koska osaavat odotella namia ja pikkuiset piipittävät nokka auki! Sinullakinhan on noita kesäkurpitsan kukkia. Kokeiluun vain.

      Poista
  6. Eihän se rahallisesti kannattane tuo tomaatinviljely ja jos siinä on vielä joka hetki jotain hommaa.
    Meiltä saa kaupasta tai suoraan puutarhalta mahtavia Ristonkorven puutarhan tomaatteja ja kurkkuja. Jos näette kaupassa, ostakaapa.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole puutarhaintoilijoilla työttömyyttä, ei! Täytyypä katsoa kauppoja Ristonkorven nimi mielessä. Taitavat vain suuret tukkuliikkeet myllätä täällä päin.

      Poista
  7. Täällä toinen, joka ei paljoa tietokoneen ääreen kesällä ehdi, mutta pakko oli tulla kehumaan munakoisoreseptiäsi viime vuoden toukokuulta. Vihdoin ja viimein uskalsin munakoison ottaa irti (näyttääkö samalta kuin kaupassa -näyttää). Herkullista tuli, tietysti epäilen, että kengänpohjakin maistuisi hyvältä tomaatin, mozzarellan ja oliiviöljyn kera. Mutta ehdottomasti teen uudelleen!
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen sain vastauksen saapasmaasta koskien tuota munakoiso-juttua: munakoiso muistuttaa siinä suhteessa kesäkurpitsaa, että se on valmis syötäväksi jo ihan nuorisona, vanhuksena molemmat menettävät kimmoisuuttaan! Ihan kuin me ihmiset. Mukavaa, että tykkäsit reseptistäni, vaikka en oikein minäkään usko, että noilla raaka-aineilla voi epäonnistua. Kokeilepa myös sitä munakoisomössöä, josta joskus (?) olen postaillut.

      Poista
  8. Oi, oi, oi - herkkua on monenlaista. Noita hilloja minä myös kaipaisin omaan pöytääni, vaan kun tänne ei tullut ainoatakaan!!Alkukesän halla teki tempu, vei hillan kukat. Noin sadan kilsan päässä puolella kuin puolella ihmiset poimivat hillaa ämpäreittäin ja vievät myyntiin ihan mahottomasti. Koetan olla kadehtimatta. Mustikkaa sen sijaan löytyy, kun tarpeeksi ylös vaaralle kiipeää. Minä olen kiivennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkuja tosiaan on nyt monenmoisia, sekä luonnossa että tiluksillani. Lakkoja tuli tännekin ihan riittävästi, mustikat saavat vielä vähän kypsyä, vaikka kyllä niitäkin olen jo poiminut. Nyt on alkanut vattuaika...

      Poista
  9. Onpa tosiaan hienoa satoa tulossa! Nuo tomaatit etenkin, voi kun tahtoisin minä myös.
    Mutta ei tule tästä pihasta mitään! On ollut laiska viljelijä, johtuen osittain siitä että etanat ja pupu söi viime vuonna kaiken, tänä vuonna en vaivaa viitsinyt nähdä. Hankin yhden tomaatintaimen, joka on kyllä kasvanut isoksi kuin mikä, muttei tee hedelmän hedelmää. Ja sitten pistin papuja, mutta ne pisteli pupu poskeensa, kun olivat hyvässä taimivaiheessa. Nyt on kalju kasvimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onpa sinulla ollut harmia! Toisaalta, etanat ja puput ovt sinua kiittäneet. Kyllä olen osannut nauttia tämän kesän sadosta. Pensaspavutkin kukkivat parhaillaan ihan villinä.

      Poista