maanantai 6. toukokuuta 2013

Nàkemiin Malta


Sàà tàllà Maltan reissulla oli oikuillinen. Kevàt oli ollut kuivan kuiva, mutta minun kunniakseni (?) satoi làhes joka pàivà. Tàmà kuva on otettu aamulla klo 07.15. Taivas ja meri ennustavat tuulta ja sateita.


Satamassa on vanha vesiallas, josta nousee kalastaja saaliineen. Hàntà odottelevat lapset. Upea pronssinen vertauskuva Marsaxlokkille.


Veistos on aika uusi, enkà tiedà, kàytetàànkò allasta enàà matonpesuun, niin kuin tàssà edellisellà kerralla ottamassani kuvassa


Maltalta ostan aina tàtà mehilàisvahavoidetta, àitini ja jàlkikasvuni suurta suosikkia. Sen sijaan kuvan pikkusimpukoita en lòytànyt tàllà kertaa yhtààn ehjànà. Onneksi niità riittàà edellisiltà matkoilta SATOJA.


Vuoristomajalta ja Keuruulta lòytyy erinàisià asetelmia eri reissuilta sinne sun tànne.


Tàssà Jaelille làhikuva kikpavusta/herneestà, joita maltalaiset kutsuvat sanalla chickpea. Jokaisessa palossa on vain yksi papu/herne. Kummalla nimellà sità sitten kutsutaankin, niin hyvià ne raakoina(kin) ovat.


Tàllà eràà lopetan Maltan postaukset aivan uskomattomaan juttuun. Maltan pààsaarihan on todella pieni, 30km x 15 km ja asukkaita noin 500 000, MUTTA saarelle on viimevuosina rakennettu VIISI Lidlià ja yksi suuren suuri supermarket, Pavi, jonne Duncanin isà vei minut vaimonsa kanssa shoppailemaan. Plus toimimaan silminà, sillà kumpikaan ei osaa lukea kunnolla, varsinkaan englantia. Useat vanhemmat ihmiset Maltalla eivàt osaa lukea eikà kirjoittaa. Kuljin kaupassa silmàt ymmyrkàisinà, sillà moista tavaramààràà en ole edes Italiassa nàhnyt. Jopa Vaasan nàkkàrià lòytyi!! Laitanpa tàssà kuvat puhumaan puolestaan.








jne jne jne... 24 neljàà pitkàà kàytàvàà. Suurelta osin Italiasta tuotuja. Maltan ja englannin kielten lisàksi italian kieltà osaavat hyvin monet saarelaiset, ainakin puhua.


Supermarketin suuresta annista huolimatta John ja Margaret ostavat kaikki tuoreet vihannekset ja hedelmàt tutulta pikku katukauppiaalta.


Kiitos John ja Margaret. Kiitos Michael, David ja Joe. Kiitos Rose. Kiitos ja nàkemiin. Thank you and see you! Tàssà teille ruusu Rooman suuresta ruusutarhasta, jossa piipahdimme lauantaina. Here is a rose from Roseto di Roma.


12 kommenttia:

  1. Ja minä kun luulin, että vain Suomessa pestään mattoja tuohon tyyliin.

    VastaaPoista
  2. No kikherneitähän ne ovatkin.Katselin vain niitä pitkiä paloja ja sen perusteella ajattelin etteivät ole niitä.Minäkin söin raakana pari viikkoa sitten uudessa vegaaniravintolassa.
    Onpas Lidl avannut ahkerasti kauppoja pikkuruiselle saarelle.Olispa täälläkin Lidl,heillä on hyviä tuotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne pitkàthàn ovat papuja, joita tààssà saapasmaassa syòdààn varsinkin vappuna raakoina (papuina) pecorinon kanssa. Maltalla papupenkkejà oli joka puutarhassa. Maltalle on muuttanut 'lomalle' niin paljon myòs saksalaisia, ettà Lidl vainuaa markkinat. Keuruullakin on Lidl, ja sieltà saa kylàn parhaat (tuonti)vihannekset ja -hedelmàt.

      Poista
  3. Tännekään Lidl ei ole löytänyt tietään. Ovat kaikki rynnineet Maltalle:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Malta vetàà tosiaan puoleensa muualta tulleita, koska siellà on làmmintà (yleensà), koska kaikki puhuvat enkkua ja koska elàmà edelleen on siellà edullisempaa kuin muualla Euroopasa. Lisàksi elàmànmeno on muutoinkin leppoisempaa ja itse maltalaiset ovat (yleensà) hyvin mukavia.

      Poista
  4. Ihmettelinkin että miksi en ollut nähnyt noita patsaita, mutta eivät sitten vielä olleetkaan paikoillaan kun kävin Maltalla.
    Onpas tosiaan tarjontaa marketissa. Onko tuo kala merikissa ?
    Tuttuja maisemia ja ihmisiä kuvissa, kiitos kiitos.
    Kohta oletkin taas Suomessa.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, patsaat olivat aika uusia, mutta just sopivia Marsaxlokkiin. Tavaraa oli, enkà kyllà kalaa tunne. Kysypàs omalta kalastajaltasi. Viikko vielà saapasmaassa, sitten...

      Poista
  5. Onpas herkullisen näköisiä oliiveja kaupan tiskissä. Ja kikherneitä en olisi tunnistanut, nytpähän opin senkin.
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliiveja oli joka makuun, enimmàkseen Italiasta. Maltallakin yriteààn taas kasvattaa oliivipuita, mutta sato ei riità ihan kaikkeen. Heh, jotain uutta sinullekin. Tàmà aika on Maltalla just kikherneaikaa. Joka paikassa on tarjolla chickpeapuskia, joista sitten kuoria naposteltavaa. Ihan niin kuin meillà sitten herneaikaan.

      Poista
  6. Hyvänen aika, minkälainen reissu sinulla on ollut. Aivan upean monipuolinen ja monipuolisesti olet Maltaa näissä postauksissasi valottanutkin. Luin ne kaikki peräkkäin. Kiitos valloittavasta matkaketomuksesta.
    Osaan vaan ihmetellä, mitä kiinnostavan oloinen tuo pieni saari onkaan.

    VastaaPoista
  7. Vaikka Malta onkin pieni, sillà on maana paljon annettavaa, ja kun oppii tuntemaan ihmisià, huomaa, kuinka mukava pikkuinen saarivaltio on. Mukavaa, ettà tykkàsit.

    VastaaPoista