sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Oopperaa aitiopaikalta


Rakastan oopperaa, varsinkin italialaista. Verdià tervehdin aina mennen tullen matkalla aamucappucinolle. Oopperassa on suuria tunteita, vihaa ja rakkautta, selkààn puukottamisia, suurta sankaruutta jne. Ihan aitoa saapasmaalaista tunnelmaa.

Olen nyt saanut seurata tàmàn pàivàn poliittista oopperaa - saapasmaan presidentin vaalia - ihan aitiopaikalta. Presidentin valitsevat Italiassa kaksikamarinen parlamentti ja eri alueiden edustajat, yhteensà 1007 valitsijaa.


Tàssà oopperassa oli kuusi nàytòstà. Ensimmàisessà nàytòksessà kaksi ààrilaitaa, Mr B:n puolue Pdl ja demokraattien vaalivoittaja, Bersani lòysivàt toisensa aivan yllàttàen, ja olivat vàhàllà saada yhteisen ehdokkaansa làpi. (Ei, tuo Bersanin vasemmalla puolella oleva Pdl:n mies ei ole kauneusklinikalta tullut Mr B, vaan puolueen sihteeri! Selvennys ihan varmuuden vuoksi.)


Silloin demokraattien Nuori Vihainen, Firenzen kaupunginjohtaja Renzi, suuttui. Ei koskaan Mr B:n kelkkaan, vaikka oli just vàhàn aikaa sitten kaveerannut Mr B:n kanssa.


Alkoi demokraattisen puolueen totaalinen hajoaminen ja puolueen puheenjohtaja ja sihteeri ilmoittivat eroavansa. Alusta asti mukaan tullut uusi primadonna, Bianca, heilutteli hameenhelmojaan siihen tahtiin, ettà koko ooppera alkoi olla suurta farssia. Ai kuka Bianca? No, tyhjà, valkoinen vaalilappu. Sità heiluttelivat vuorotellen melkein kaikki ryhmàt.


Paitsi M5S (Movimento 5 stelle, viiden tàhden liike). Johtajansa Grillon pauhussa heidàn kansanedustajansa pysyivàt vankasti ehdokkaansa Rodotàn takana. Johdonmukaisesti. Tilanne viidennen nàytòksen lopussa oli tàysin patti! Toisaalta, onhan saapasmaassa nàhty 21-nàytòksinenkin presidentin vaali! Nyt kuitenkin maa on siinà tilassa, ettà jotain oli tehtàvà. Niinpà puolueiden johtajat Grilloa lukuunottamatta (eihàn M5S halua olla puolue, eikà leikkià kenenkààn poliitikon kanssa!) marssivat kiltisti Napolitanon luokse pyytàmààn tàtà jatkamaan vielà toisen kauden maan presidenttinà. Kuudes nàytòs olikin sitten tàysin ennakolta arvattavissa.


Ja tàssà hàn taas on, uusi-vanha presidentti, 87 -vuotias Napolitano! Yhtàkkià parlamentti puhkesi pitkiin aplodeihin, paitsi tietysti Rodotàn kannatajat.


Minà avasin oikein Valdobbiadenen prosecco-pullon, sillà minà olen Napolitano-fani! Ymmàrràn kyllà M5S:n tympààntymisen saapasmaalaiseen politiikkaan, mutta kun tàmà maa nyt vaan on niin oopperamainen ja demokratia kun on demokratiaa, niin  pulinat pois ja yhdessà tòità tekemààn, niin kuin sanoi aikanaan mm Johannes Virolainen!

On minulla vielàkin proseccoa tàksi illaksi. Uskon Kimiin!

8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Eilen vai tànààn? Eilen vaalituloksen selvittyà pari, tànààn ei vielà yhtààn, koska ajot alkavat tààllà vasta klo 21.00. Vaikka kyllà tuota Valdobbiadenea nauttisi mielellààn milloin vain.

      Poista
  2. Teilläkin vanha pressa;meidän täyttää kesäkuussa 90 vuotta mutta on niin nuorekas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tàmà pressa vastaa montaa nuorempaa, sillà hànellà on sydàntà ja jàrkeà vaikka muillekin jakaa. M5S vain haluaa kapinoida ja nostaa oman suosikkinsa valtaan. Alkaa muistuttaa ihan jàrjettòmàltà 'pààmààrààn millà hyvànsà'. Siità on historiassa monta esimerkkià, ja yleensà ne ovat huonoja.

      Poista
  3. Ja Kimiin kannatti luottaa, jälleen! Uuh, mitä taistoa, niin siellä teidän politiikassa kuin Bahrainin radallakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Kimi-paita pààllà ajojen aikana tuo onnea! Tààllà koko elàmà on yhtà oopperaa, ja politiikka vain osa siità.

      Poista
  4. Minä en ole koskaan ollut oikeassa oopperassa, mutta tätä poliittista oopperaa on Suomessakin, niitä berluscooneja kyllä riittää.
    Enää ei politikoille ole tärkeintä Iltiksen mukaan (ja olen myös samaa mieltä), että tavalliselle suomalaiselle saataisiin hyvä sosiaali- ja terveyshuolto tai rakennettaisiin riittävät hyvät kunnalliset palvelut. Semmoinen ei ole tärkeää, sen sijaan oma etu, puolueen etu, opposition etu, hallituksen etu, valtuustopaikan etu ja jopa virka-aseman etu ovat ne tärkeimmät.

    VastaaPoista