tiistai 26. maaliskuuta 2013

Portailta portaille

Eilen kotiovelta nàytti tàltà.

Ja tànààn tàltà. Taikuutta? Ei, vaan vàlissà on reilu 3000 km, Keuruulta tànne vuoristokylààn. Lunta tààllà ei ole, mutta kylmàà on. Saapasmaassa kevààn pitàisi allakan mukaan tulla kevàtpàivàntasauksen aikaan, mutta eipàs vain ole tullut. Takka kaipaa puita làmmittàmààn toppatakin ja talvikenkien lisàksi sisàllàkin oloa.

Kaupungintalon ruusut uinuvat vielà ruususten unta.

Sen sijaan parvekkeen kasvit eivàt talvea ole pelàstyneet. Orvokit ovat kuulemma kukkineet koko ajan, samoin syklaamit, kehàkukat ja pikkuneilikat. Pelapuu pukkaa nuppua, samoin freesiat.

Maustenurkkaus tarjoaa keittiòòn makua: rosmariini, timjami, meirami, oregano, rakuuna, salvia, persilja ja varsiselleri. Vain mintut ovat kuolleet. Onneksi luonnosta niità lòytyy, paitsi ei piparminttua. (Harmistus, Riitta!) Tàytyy turvautua perjantain torin taimiantiin.


Aamucappuccinolla luen aina pàivàn lehden melkoisen tarkkaan. (Taidan muuten olla kylàn ainoa nainen, joka niin tekee. Ainakaan baarissa.) Saapasmaan politiikka on aina herkullista luettavaa, mutta nyt on valtapolitiikan korttipakka tàysin sekaisin, enkà usko, ettà rehellisestà pelià kukaan osallistujista pelaa.  Kesken àimistelyn pòydàn viereen kurvasi hedelmien ja vihannesten 'kauppa-auto', joten ei tarvinnut linjurilla naapurikylàn torille làhteà. Ostin tomaatteja, salaattia ja jopa mozzarella di buffalaa. Tànààn nautitaan iltapalaksi  monenlaisia salaatteja. Kuvia luvassa seuraavalla kerralla.

18 kommenttia:

 1. Kylmä taitaa olla ihan kaikkialla.
  Sun kaveris on vaan edelleen kuumaverinen.
  [KLIK]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmàà on, paitsi tuolla vlirapakon itàrannalla, josta Yealiankin kertoo. SE ei ole minun kaverini, mutta antaa vàrià minunkin elàmààni!

   Poista
 2. Voi ei..., ihanaa olet siellä.
  Mulla alkaa taas se:
  kateusvuodenaika,
  kun olet siellä.
  On niin vaikea uskoa
  miten siellä voi olla muka
  niin kylmä. Kun täällä on umpijääää.

  Tuntuu, että nukkuis vaikka
  untuvatakki päällä
  kun sais....Naivi kai olen.
  Mutta kiva!...
  kun postaat taas sieltä aurinkoa, kasvua, jne.
  Uskon, että kevät tulee sieltä lopulta tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun soitin àidilleni tànààn, hànkin ekana totesi olevansa kateellinen. Kerroin hànelle karut tosiasiat, mutta eipà tainnut mennà perille. Parasta tàssà hommassa lienee ympàristòn vaihdos. Tulepa itse toteamaan.

   Poista
 3. Ei hätää, kahden viikon päästä pitäisi kuulemma "scoppiare il caldo." Onneksi sitä odotellessa sinulla on noita polttopuita mitä poltella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivossa on hyvà elàà! Takka làmmittàà parhaillaan ihan mukavasti ja imee kosteutta pois. Polttopuita voi lastata autoon tuolta ruokakaupan pihasta. Kàtevàà.

   Poista
 4. Siis miten on mahdollista, että en ollut vielä lukijasi...vaikka olenkin lukenut blogiasi vaikka miten kauan...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt olet sitten uusin lukijani. Virallisesti. Tervetuloa! Heh, heh!

   Poista
 5. Toisen kuvan nähdessä ajattelin ensin että tulipahan se kevät äkkiä;D
  Teillä on kylmää ja meillä tänään oli 29 astetta ja lämmintä muutenkin luvattu täksi viikoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan kumma, ettà saman pikku làtàkòn reunoilla voi olla niin erilainen sàà! Vaihdetaanko, koska ethàn sinà kuuma-kuumasta tykkàà.

   Poista
 6. Ympäristönvaihdos virkistäisi välillä, vaikka pidänkin tästä aurinkoisesta hankikelistä.
  Minusta on tullut älyllisesti laiska, Palme-dokumenttia katsellessa tajusin, että olen seurannut vähän yli kymmenvuotiaana enemmän politiikka kuin nyt. Jonkinlaista itsesuojelua pahaa maailmaa vastaan tai sitten päänpiilottamista strutsin tapaan.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelu virkistàà. Minàkin tykkààn Suomen talvesta, enkà kohta kymmeneen vuoteen ole nàhnyt koivujen hiirenkorvia. Toisaalta tuntui mahtavalta tànààn istua baarin terassilla aamucapuccinolla ja kààntàà naama aurinkoon! Vaihtelu tosiaankin virkistàà. Meillà kotona en koskaan kuullut puhuttavan politiikkasta. Mutta nyt, varttuneella iàllà olen tosiaan kiinnostunut siità, miten meidàn yhteisià asioita ja rahoja oikein hoidetaan. Ja varsinkin tàmà maa karistaa loputkin suomut silmistà!

   Poista
 7. No niin, sinä siellä turvallisesti ja onnellisesti. Minä täällä koristelen lumivallin ympäröimää pikkukoivua pääsiäiskuntoon ja odottelen kevään ääniä. Mustarastas on toistaiseksi ainoa ilonpilkahdus lintumaailmassa! Pipaarminttu kuolettaa mielestäni vanhoja versoja ja putkahtelee sitten jostain uudesta paikasta, ainakin meidän pihassa. Kurkkaapa multaa purkissa - voi olla alkuja. Jos se vaikka kevään edetessä heräisi sielläkin henkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tààllà mm pààskyjen ja mustarastaitten seurassa ollaan! Tàytyypà sitten odotella, jos vaikka rosmariinin seurasta putkahtaisi piparminttua. Eilen etsin tuolta naapurikylàn vuorenrinteeltà villiminttua, mutta johonkin sekin oli muuttanut!

   Poista
 8. Meidän portailla näyttää kovin harmaalta. Pitäisi tuoda pääsiäinen kotiin, eli se tarkoittaa varmaankin kukkakaupalla pistäytymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllà minà huomenna ostan torilta keltaisia narsisseja tai freesioita, pààsiàiskukkia minulle. Nuo parvekkeen kukat ilahduttavat kaikkia pàivià. Oikein rauhallista pààsiàisviikkoa.

   Poista
 9. Olet aikamoinen reissunainen, mutta vaihtelu on varmasti virkistävää.
  melkoinen ero noissa ovelta ulos kuvissa, kun katsoo. Saapasmaan kodissa näkyy jo kukkasetkin heränneet ja yrtit myös.
  Täällä jatkuu talvi tohinalla, tosin päivin on niin aurinkoista, että se korvaa kyllä yöpakkaset. Ei pävälläkään ole vielä plussalle mennyt.Hiihto- ja kalakelit mitä parhaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissaaminen kyllà tàssà iàssà jo tuntuu, sillà eilen nukuin pàivàllàkin neljàn tunnin siestan! Laitan tànààn lisàà luontokuvia. Nyt sataa tihuuttelee, eikà làhipàiville parempaa ole luvassa. Kireità siimoja ja liukkaita suksia vaan sinne kauas.

   Poista