perjantai 23. marraskuuta 2012

Kotiin tiellaa valmistamaan

Sunnuntaina alkoi sataa. Jo yòllà oli satanut pariin otteeseen niin kuin tààllà voi vain vettà tulla taivaalta. Oli aika làhteà kotimatkalle.

Paluumatkan huristelimme rantatietà.

Sade hellitti hieman, joten ei muuta kuin rannalle aarteita etsimààn.

Sitten moottoritietà kohti Firenzeà. Tiber-joen yli, joka edelleen oli levittàytynyt pelloille. Kotikadulla ajoimme ihan pilvessà. Onnistunut matka takana ja tuliaisten tutkiminen edessà.




Gaetan oliivit ovat herkkua ja kuuluvat yhtenà tàrkeànà osana esim tiellaan. Mustat oliivit sopivat ruoan laittoon tai syòtàvàksi sellaisenaan, vihreità suositellaan naposteltavaksi. Peperoncinot ovat tosi tulisia; puolikin ilman siemenià maustaa ruoan topakaksi. Myrtti kasvoi villinà, mutta en saanut kypsià marjoja niin paljon, ettà niistà voisin likòòrià valmistaa. Harmistus. Rannan aarteissa olevat kivet (tuota pitsikiveà lukuun ottamatta) ovat hohkakivià, jotka kelluivat veden pinnalla, kun niità puhdistelin. Simpukoista poimin vain sellaisia, joissa oli pikkuinen reika jo valmiina. En kyllà yhtààn ymmàrrà, miten se reikà oli niinhin syntynyt.



Tàssàpà lopuksi minun tiellani:
- Taikinaan jauhoja noin 5 dl, suolaa, làmmintà vettà ja noin 20 g hiivaa. Annoin nousta kaksinkertaiseksi.
- Kaaviloin kaksi làttyà (kansiosa pienempi)
- Tàytteeksi haudutin pannulla voi-òljyseoksessa ensin sipulia, valkosipulia, selllerià, porkkanaa, kuivattua tomaattia, suolaa, Gaetan oliiveja ilman kivià ja peperoncinoa: sitten lisàsin tuoreita tomaatteja, pakkasesta sulattamani puhdistetut sinisimpukat, persiljaa ja pippuria ja maistelin suolan. Pààlle pilkoin mozzarellaa. Ja kansi pààlle ja reunat yhteen.
- Paistoin uunissa noin tunnin verran.
Herkkua, todettiin yhteen ààneen. Ihan kuin kalakukkoa.

***
Jo nyt jànnittàà tuleva viikonloppu. Ferrarin pomo uhkui, etteihàn sità tiedà, vaikka Vettel ajaisi ulos!!! Mitàhàn ne kurjat suunnittelevat? Kimille peukkuja. Hàn on selvinnyt vuodesta upeasti, ja sen huomasi myòs uusi jàttisponsori!

12 kommenttia:

  1. MEilläkin satoi reilusti yöllä ja aamulla:) joka tippa tarpeen täällä...Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Sataa, paistaa, sataa, paistaa - syksyn sààtà saapasmaassa. Kannattaa kokeilla tuota tiellaa, omin aineksin, mutta uskon ettà nuo gaetalaiset oliivit antavat autenttisuutta.

    VastaaPoista
  3. En tiennytkaan etta myrtista voi tehda likooria!
    Se kasvaa meillakin seka villina etta koristekasvina.

    Mina pidan oliiveista, mutta yleensa vaan sellaisenaan enka lampimassa ruuassa. Jotenkin sen maku peittaa kaikki muut eika ole hyvaa suussani pataruuissa yms. Pizzassa menee. Ehka myos tuossa tiellassa. Eiko se ole vahan samantapainen kuin calzone?

    Tein tanaan lasagnea. Aika tukeva ruoka, taytyy sanoa. Kaikki veri meni aivoista ruuansulatukseen vatsaan sen jalkeen.

    VastaaPoista
  4. Anu: Myrttilikòòri on Sardinian erikoisuus. Erittàin hyvà ruoasulatukseen, ei lipittelyyn, myrtti kun on itse asiassa yrtti. Kannattaa kokeilla. Jos et netistà lòydà ohjeita, laitan ne ssinulle. Oliiveja tuohon ruokaan laitoin vain muutamia, sillà olet oikeassa: niiden maku tulee helposti làpi. Samantapainen teilla on kuin calzone. Lasagne on tuhtia herkkua. En yleensà syò mitààn pastaa illalla, sillà vatsa tosiaan imee sen jàlkeen kaiken veren ruoansulatukseen.

    VastaaPoista
  5. Hurjalta näyttyy Italian ilmat. Meidän vesisateet ei onneksi ole kuin vain tylsiä :)
    Voi mitä herkkua viimeisenä. Miksi, oi miksi minä en osaa valmistaa ruokaa , nyyh.

    VastaaPoista
  6. Sude: Mukavaa, ettà koneesi on taas kunnossa. Ruokaa innostun laittamaan aina silloin tàllòin. Tààllà vaan noita aineksia on enemmàn ja kohtuu hintaan kuin Keuruulla, mutta kyllà minulle kaurapuurokin maistuu.

    VastaaPoista
  7. Salaliittoteoria: Schumacher, joka tunnetusti on edelleen Ferrarin miehiä, päättää uransa mieleenpainuvasti kolaamalla Vettelin radalta...

    VastaaPoista
  8. Soja: Ei onnistunut Schumi, ainakaan aika-ajoissa. Sitàpaitsi hàn on fanittanut Vettelià, kuten Kimikin. Mutta voivat taas uhrata Massan tekemààn jotain 'kohtalokasta'. Huomenna taas jànnitetààn.

    VastaaPoista
  9. Kerrassaan hienot sadekuvat; katsoin suurennettuina.
    Saapa nähdä tekevätkö joskus marjoja ne myrtinoksat jotka annoit minulle. Kasvavat nyt ruukuissa olohuoneen ikkunalla.
    Apinoin hapanimeläkeiton kiinalaisen ravinolan listalta "tulinen hapanimeläkeitto". On muuten hyvää. En tietenkään osannut tehdä aivan saman makuista.
    -seija-

    VastaaPoista
  10. Seija-systeri: Voipi olla, ettà Suomessa myrtti tekisi marjoja vain làmpòisissà kasvihuoneissa. Alà muuten kastele kasvia liian paljon, se kun on kuivien ja tuulisten olojen kasvaja. Hapanimelàkeitto kuulostaa hyvàltà. Taidanpa googlata.

    VastaaPoista
  11. Hahaa, Schumihan antoi Sebille tietä :D Mahtava kisa!

    VastaaPoista
  12. Soja: Kimi kyllà yritti eksyillà, ettei tartteis mennà pronssikissanristiàisiin!! Upea kisa, kerta kaikkiaan. Minà pidin peukkuja Vettelille ihan loppuun asti. Jatkuu ensi vuonna isojen sponsoreiden rahoilla.

    VastaaPoista