sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Juudaksesta mansikoihin

Juudaksenpuu. Kevàtpuu. (On siis saapasmaalaisille vasta kevàt, vaikka eilenkin làhes 30 astetta - varjossa.) Tarina kertoo, ettà Juudas hirttàytyi tàhàn puuhun, jolloin puun valkoiset kukat punastuivat hàpeàstà. Niin tai nàin, juuri nyt maisemaa vàrittàvàt paitsi erilaisten hedelmàpuiden tàmàn punaisen puun kukat.
Tàssà se sitten on: Mr B:n 29. talo. Tàllà kertaa Lampedusalta. Maksoi VAIN 2 000 000 euroa. Mr B on nyt myòs 'lampedusalainen' ja tuntee huolta saarelaisten kanssa ns ihmis-tsunamin vuoksi. Mikà hàpeàllinen teko, minun mielestàni. Olisi antanut ne 2 000 000 - tai edes puolet siità - saarelle tulleille tuhansille Tunisiasta tulleille venepakolaisille, joilla ei ole vettà, ei ruokaa, ei paikkaa missà nukkua tai siistiytyà. Vergogna, Mr B!
***
Oma kylà sentààn pitàà vaatimattomillakin tavoin huolta kylàlàisten mukavuudesta. Koulun luona oleva uusi linja-autojen kààntymispaikka on saanut sadekatoksen, ettei odottelijoiden tarvitse kastua, sillà silloin kun sataa, silloin todella SATAA, eivàtkà minkàànlaiset sateenvarjot auta. Tosin perjantaina katoksen alla olisi turhaan saanut odotella, sillà vaihteeksi oli lakko: maan junat, metrot ja linja-autot tykkàsivàt pitàà rokulipàivàn. Joku ihmetteli televisiossa, ettà miksikòhàn tàllà eràà. Itse en enàà kysele. Ihmettelen vain sità, ettei lakkoja pitkààn aikaan ole ollut!
Toinen pikkuruinen uudistus: vesipisteen luokse on ilmestynyt apupòytà. Kiitos vaan siità. Nyt ei tartte laittaa pulloja maahan. On muuten hyvàà tàmà vesi. Ja halpaa: yksi litra maksaa 5 senttià, siis viisi senttià. Toiseen pulloon lirutan tavallista ja toiseen hapollista.
***
Jauhamassa kahvia?
Ei, vaan jauhamassa pippuria 'cacciota' varten. Alkuasukasystàvàtàr kutsui illalliselle ja valmisti minulle mm aivan uutta spagettia: làmpimàn tarjoiluastian pohjalle laitetaan ensin annos keitettyà pastaa, sitten just jauhettua pippuria ja pecorino-raastetta. Himpan verran pastan keitinvettà. Sitten taas pastaa jne. Sekoitetaan varovasti ja nautiskellaan. Ettà osaa olla yksinkertaista, mutta hyvàà. Suosittelen.
On alkanut mansikka-aika. Kauniita ovat ja kutsuvia. MUTTA moni kakku pààltà kaunis... Makua ei voi verrata Keuruun Ahosen mansikoihin. Ei voi. Eivàt maistu oikeastaan millekààn. Putsasin tàmànkin kaunottaren, pilkoin sen kavereittensa kanssa ja ripottelin pààlle itse tekemààni vaniljasokeria. Tàmàn pàivàn jàlkiruoka.
Mukavaa sunnuntaita. Suomeen on luvattu kevàttà. Joko laitan muutamia pààskysià tutkimaan tilannetta? Kàykààpàs muuten Riitanpuutarhan blogissa lukemassa kertomusta joutsenen ja sorsan ystàvyydestà. Riitan mainitseman kortin làhetin vuodenvaihteessa mm Sudelle. Tietàmàttà sen tarinaa.

7 kommenttia:

 1. Tänään meillä syödään spagettia:D kiitos vinkistä!Oikein ihanaa sunnuntaita sinulle Lissu♥

  VastaaPoista
 2. Kortti on minulla edelleenkin keittiön seinällä. Pala nousi kurkkuun, kun luin Riitan jutun ja piti mennä katselemaan korttia. Nyt kun tiedän tarinan, kuva pysyy seinälläni entistä pidempään.

  VastaaPoista
 3. Suomessa on maailman parhaat mansikat.

  VastaaPoista
 4. Voi että tulee niin kevättä ikävä, kun lukee tätä sinun sivuasi! Meillä katolta lirisee yötä päivää ja hanget madaltuvat. Mihinkähän tämä kaikki, suuren lumimäärän, vesi mahtuu?

  VastaaPoista
 5. Maria: Maistuiko?

  Sude: Kortin tarina oli todella liikuttava, ja ihan oikeaan aikaan ihan oikealle ihmiselle sen làhetinkin.

  Allu: Niin kuin kaikki marjat yleensàkin. Tànààn oli telkkarissa ohjelma Terracinan valtavista kasvihuoneista, joissa ostamani mansikatkin olivat kasvatettu. Semmoista tehotuotantoa.

  Riitta: Kyllà se kevàt sinne tulee. Tulivathan jo ne joutsenet. Lumi kostuttaa maan mahtavaan kasvuun. Sinunkin upean puutarhasi.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin on tuota Juudaksen puuta,en vaan tiennyt sen nimeä. Jännä tuo vesipiste;voiko vesijohtovettä juoda?
  Ja kyllä se Mr. B sitten jaksaakin,miten monta kotia hänellä jo on?
  Mansikat täällä edelleenkin parhaimmillaan,joskus ihanan makeita,jotka pärjäävät hyvin kotimaisille,joskus taas eivät. Kaunis mansikka sinulla kuitenkin;D

  VastaaPoista
 7. Yaelian: Juudaksenpuu on yleinen Vàlimeren alueen puu. Johtovesi on hyvàà, mutta niin kalkkipitoista, ettà kàytàn juoma- ja kahvivetenà mieluummin tuota 'pistevettà', joka on erinomaista. Siis tuo uusin on jo kahdeskymmenesyhdeksàs!!! Eikà edes talo, vaan palatsi!!! En tykkàà tàmàn maan mansikoista. En.

  VastaaPoista