keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Ihmeità

Posti ilahdutti. Tai siis Seija-systeri. Olin pyytànyt hàntà làhettàmààn minulle ihmesienià, joista luin Nykynaisen niksit -kirjasta. Mutta katsokaa nyt, mità sienten kylkiàisinà tuli. Kiitos kaunis vaan sinne keskelle Suomea! Nuo sienet ovat todella ihmeellisià: putsasin keittiòn liedet ja keittotason (rasvaisen) takaseinàn, ja puhdasta tuli. Ilman kemiallisia lisàaineita, sillà tuo sieni on jonkin sortin kumi, joka kastellaan ja hangataan pintàà kevyesti. Kumi kuluu kàytòssà, joten ei tule mitààn roskikseen menevàà. Suosittelen. Lòytyy kuulemma eri merkkisinà tavarataloista.
Ihmeellistà tànààn(kin) tuossa piazzan kulmilla. Valkoinen auto seisoi keskellà risteystà, eikà kuljettajaa nàkynyt missààn. Bussi ei pààssyt jatkamaan matkaansa. Arvoitukseksi jài, oliko auton kuljettaja kaupassa, baarissa vai juttelemassa kavereiden kanssa. Kaipa homma hoitui aikanaan, koska ei enàà này kumpaakaan kulkupelià. Bussikuskilla oli muuten rautaiset hermot. Hàn vain odotteli kàsi poskella.
Sain Robertolta uunituoreen alueen historiakirjan: Castelli - Rocce, Nell' Italia del Medioevo, Sabina Segreta, vol 1, eli ensimmàinen osa Sabinan alueen keskiaikaisten linnojen historiaa. Grazie, Roberto. Kàytiin jo Montopolissa. Siità enemmàn hieman myòhemmàssà postauksessa.
Tulppaanipuut kukkivat oikein riehakkaasti. Valeakaasiapuut sen sijaan ovat lopettamassa kukintaansa. Nyt maisemaa vàrittàvàt sambucapuut. Olisin mennyt kuvaamaan puuta, mutta ukkosilma yllàtti. Laitanpa kuvan myòhemmin.
Ihme on myòs tàmà valeakaasiat: puun sisukset ovat làhes pois kuluneet, mutta puut vain pukkaavat oksia, lehtià ja kukkia.
Vappu làhestyy. Simaa on jo maisteltu. Tààllà kuitenkin varsinainen suuri tapahtuma vappuna on muutama vuosi sitten kuollut paavi Giovanni Paolo II:n (Johannes Paavali II) julistaminen autuaaksi. Roomaan odotetaan kansainvaellusta, sillà olihan paavi kunnioitettu ja hyvin rakastettu. Ihmisià pyydetààn seuraamaan tapahtumia televisiosta kotona - jos mahdollista, jotta ruuhkat edes hieman hellittàisivàt. Autoilla kulkemista Roomassa ja Vatikaanissa rajoitetaan monin paikoin.
Juhlaa riittàà jo ennen sitàkin: Enkun maassa on ylihuomenna kunnon hààt. Jokos teillà on juhlatamineet valmiina?
Luku 55 555 làhestyy... Nyt olen pààttànyt, ettà tapahtuman kunniaksi arvon tàmàn pitsiaarteen kaikkien jo aikaisemmin kisaan ilmoittautuneiden ja aina tuohon lukuun asti postauksiini kommentoineiden kesken. Liinan halkaisija on 65 cm.
***
Loppukevennys: Tànààn postissa:
- Haluan tarkistaa, ettà olen laittanut tarpeeksi postimerkkejà nàihin Suomeen meneviin kirjeisiin, kortteihin ja pakettiin.
- Ok.
Olin laittanut kortteihin ja kirjeeseen 65 sentin joulumerkkejà, joita minulta oli jàànyt.
- Vielà 10 senttià.
- Mutta viimeksihàn kortti ja kirje meni 65 sentillà.
- Mutta nyt maksu on noussut.
- Milloin?
- Muutama kuukausi sitten.
- Mutta minàhàn làhetin postia Suomen viimeksi reilu viikko sitten, ja silloin maksu oli 65 senttià.
- Minà oon varmaan sanonut vààrin.
Sitten tutkittiin yhdessà hinnastoa, ja kyllà maksu on 75 senttià. No, onneksi viime kerralla laitoin reilusti merkkejà, ettei teidàn kenenkààn ole tarvinnut postiani lunastaa!!! Mitàhàn seuraavaksi??? Mutta ettà on kaunis hymy postineidillà. Ei hànelle vihainenkaan voi olla, ei.

11 kommenttia:

  1. Ihmesientä oli minullakin jo aika monta vuotta sitten,olin ihan unohtanut sen.Puhdistaakin tosi hyvin,pitää mennä ostamaan sitä nyt kun muistutit:)
    Mielenkiintoista,sympaattisesta paavista tulee jo nyt pyhimys.Mutta hän olikin hyvä paavi:)
    Meilläkin kukkivat nyt kaikenlaiset puut,en vaan muista ikinä niiden nimiä..
    Ja ihana liina,olen mukana arvonnassa!

    VastaaPoista
  2. Oih, mitä kukkasia.
    Ihmesieni löytyy minultakin, Suomesta tuotuna.Säästelen tuota viimeistä.
    Ja mikä liina, kaunis, ihana, upea...arvonnassa mukana.
    Sinulla on muuten presiis samanlainen lattia kuin meillä.

    VastaaPoista
  3. Onpas hauskannäköinen puu. Eipä sillä ole paljon paljasta maata juurellaan.
    Ihmetellä täytyy kuinka nuo bussit yleensä mahtuvat kujille. Vaikka pikkuautot olisivat poiskin tukkimasta kulkua.
    Hyvä että sienet ja karkit osasivat perille. Pinnat puhtaiksi ja suut makiaksi.
    -seija-

    VastaaPoista
  4. Minäkin ostin pari viikkoa sitten ihmesienen, kun olin kuullut kehuttavan. Ja toimiihan se!

    VastaaPoista
  5. Minà olen ostanut omat ihmesieneni italiasta!

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Ihmesieni tekee tosiaankin ihmeità. Paavi Johannes Paavali II:sta on ollut nyt useita hyvià dokumentteja telkkarissa ja lehdistò ottaa tietenkin kaiken irti tapahtumasta. Minusta on hauska tietàà kasvien nimetkin. Totta kait olet arvonnassa mukana!

    Pikkujutut: Sain tuon orkidean muutama viikko sitten ja se avaa just viimeisià nuppujaan. Tykkààn. Varmaan tuota ihmesientà siltàkin lòytyy. Ota viimeinen aarteesi mukaasi ja mene kauppaan. Niin aion minàkin nyt tehdà tuon Annan vihjeen mukaan. Liina on tosiaankin voittamisen arvoinen. Siis samoilla lattioilla tallustellaan!!!

    Seija-systeri: Kiitos vaan vielàkin. Suut napsaa ja liat haihtuvat. Nuo sisuksettomat puut kyllà ihmetyttàvàt. Sitkeità ovat. Linjurit tòòtòttelevàt mutkissa, jotta vastaantulijat osaisivat etsià piilopaikkoja!!!

    Kirjailijatar: Kyllà sieni toimii! Toimisipa vain tàmà yhteys niin, ettà saisin blogisi auki!!!

    Anna: Mistà olet sienet ostanut ja minkà merkkisià ne ovat? Toisaalta, voinhan minà nyt ottaa tuon sienen malliksi ja mennà johonkin sopivan tuntuiseen putiikkiin niità kyselemààn.

    VastaaPoista
  7. Ihmesientä meilläkin käytetään, kas kun ei ole vielä Italiaan saakka päässyt.

    VastaaPoista
  8. Ihanaa oli piipahtaa täällä luonasi ♥

    VastaaPoista
  9. Allu: Varmaan sità tààltàkin lòytyy. T°ytyy vain alkaa kysellà - malli kainalossa.

    Maria: Olet mieluinen vieras!

    VastaaPoista
  10. Anu: Vasta nyt huomasin sinun kommenttisi. Totta kait olet mukana.

    VastaaPoista