torstai 3. maaliskuuta 2011

Leipàà ja sirkushuveja

Jokin aikaa sitten nàin kehuja kirjasta Helene Johansson, Leipà. Hain sen kirjastosta ja jàin koukkuun. Koeleivoin Focacciaa (s 144) ja sòin sen kerralla. Onneksi tein vain puolikkaan taikinaan, muuten olisin halennut! Kun minulla on vielà ihan omin kàtòsin poimituista oliiveista puristettua òljyà, maku oli taivaallinen. Alan tehdà ruisleivàn kaveriksi vàhàn muitakin leipià. Ihan itse. Kaupan ikuisuuden kestàvià tuotteita ostan vain viimeisessà hàdàssà.
Edellisessà postauksessa vaahtosin lisàaineista. Minulla on tàmà pikkuinen tietojàttilàinen saapasmaan kirjahyllyssà. (Patty, I have this book in Poggio Catino!) Hain lainaan kirjaston kappaleen, sillà nyt on vuorossa kylppàrituotteiden inventointi. Esim kuvan shampoossa on veden lisàksi 10 lisàainetta. Useimmat kemiallisesti òljystà 'jalostettuja'. Tutkimista vaikeutti se, ettei lisàaineita ole merkitty pullon kyljessà E-kodeilla, vaan kemiallisilla nimillà. Tàmà keltainen opus on sikàli oivallinen tietolàhde, ettà siinà on eri vàreillà merkitty lisàaineitten 'vaarallisuus'. Shampoopulloni sisàltò on enimmàkseen tuota keltaista sorttia, joten kyllà minà hiukseni aion edelleen tuolla aineella pestà. Mutta, mutta - aikamoisia myrkkyjà kosmettinen teollisuus nàyttàà kàyttàvàn. Hui kauhistus!
***
Kevàt! Katsokaapa vaikka tuota ihanaa isoa vesipisaraa tuon reunimmaisen jààpuikon alapuolella.
Tulin àsken kyliltà ja jààllà oli monta auringonpalvojaa. Saapasmaassa sen sijaan on satanut ja satanut. Naapurimaakunnassa, Marchessa on teità poikki ja vuorenrinteità vyòryy alas. Vuosi sittenhàn vuoristomajalla oli maaliskuun alussa vuosisadan myrsky: pààtie katkesi ja osa kaupungintalon muurista vyòryi alas. Tàmà kuvan jààtie kestàà vielà useamman viikon. Reilu pari viikkoa vielà tassuttelen ...
... vaikka tàmmòisià maisemia ihaillen. (Kuvan otin eilen klo 18.00).
***
Lopuksi jotain saapasmaan ja Suomen aika-kàsitteestà: Jos teet treffit iltapàivàksi, suomalainen on odottelemassa jo puolen pàivàn jàlkeen, mutta saapasmaalainen saapuu paikalle klo 17.00 jàlkeen. Jos saapuu!!
***
Edit
Ihan kamalaa tuon tranlaterin kàànnòs! Ei ihme, jos Patty et ymmàrrà!
Patty: Really horrible that English transalation! Sorry.

11 kommenttia:

 1. Mainio taas tämä kaikki täällä!Kiitos Lissu.Nyt otan mukin kahvia ja alan etsiä tuota vinkkaamaasi kirjaa kirjaston sivuilta.
  Härpäkkeet toimivat hyvin nytkin kun kuume kulkee ylös ja alas-eli mammaa paleltaa..
  Torstai terkuin
  maria

  VastaaPoista
 2. Hyvä että sait sen kirjan käsiisi se on LOISTAVA!
  meille ei ole sen jälkeen leipää kaupasta ostettu. Sen verran vielä mainostan että Leipä kirjaa saa AdLibriksestä kotiin kannettuna 12,90.

  Täälläkin on kevät! Viime viikolla oli -25 ja nyt +5.

  VastaaPoista
 3. Minä leivoin pari kuukautta sitten focacciaa, mutta mielestäni siitä tuli hieman mautonta. Ehkä se kaipasi lisää suolaa ja oikein hyvää oliiviöljyä?

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen viime aikoina herännyt lisäainepainajaiseen! Millä niitä oikein voi välttää?! Ja voiko...
  Sain tuon samanlaisen mukin tyttäreltä viime vuonna synttärilahjaksi :-)

  VastaaPoista
 5. Maria: Kiitos! Voi sinua ressukkaa! Toivottavasti kahvikupponen piristàà edes pikkuisen. (Minàpà laitan kahvin tippumaan ihan myòtàtunnosta.) Tuo keltainen kirja voisi kuulua jokaisen kuluttajan jokapàivàiseen ahkeraan tutkimiseen, sillà aina on valinnan varaa: lisàaineita paljon/vàhàn/vai ei ollenkaan. Toisaalta lisàaineet ovat vain pieni osa jokapàivàisestà elàmàstà, ja silti vaikuttavat elàmàn nyt ja tulevaisuudessa. Toivottavasti hàrpàkkeet auttavat vilunvàristyksiin. Haleja.

  Soile: Jep, kirja ostettu. Netin kautta, koska se on halvin ja mukavin tapa. Jokos muksut kirmailevat takapihalla uikkareissa?

  Suklaasydàn: Tuon kirjan ohje oli hyvà. Kàytin kyllà suolaa ja òljyà hyvin reippaalla kàdellà, mutta uskoisin, ettà leivontatapa kaksine kohotuksineen (tunti per kerta) oli myòs ratkaisevaa. Haluatko ohjeen?

  Linnea: Teollisuus on tosiaan petkuttanut meità jo vuosia ostamaan yhtà sun toista, mikà ei ihan pàivànvaloa kestà. Siksipà tuo keltainen kirja on minulle hyvin tàrkeà, sillà lisàaineissa on ihan hyvià mutta myòs myrkyllisià. Tànàànkin vietin muutamia hetkià kaupassa lukien eri tuotteiden aineslistoja. Mità enemmàn lisàaineita, sità varmemmin jàtàn tuotteen hyllyyn. Valmistamalla ruoat mahdollisimman paljon itse, sààstyn làhes kaikilta ei-toivotuilta E-aineilta. Olen siis elintarviketeollisuuden painajainen! Tykkààn tuosta mukista; sehàn on kokin romanttinen symboli.

  VastaaPoista
 6. Ei ihan vielä uikkareissa, hiihto on nyt pop!

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti on vuoristokylässä sitten kaikki kunnossa kun sinne pääset.Kaikissa ns.tavallisissa shampoissa onkin lisäaineita,parbeeneja ja SLS,joten minä siirryin pari vuotta sitten käyttämään sellaisia shampoita,missä niitä ei ole.

  VastaaPoista
 8. Soile: Entàs hàn itse? Hiihteleekòs hàn koko hiihtoloman?

  Yaelian: Luonto on arvaamaton - myòs saapasmaassa, mutta tuskin siellà lunta tai pakkasta on! Tutkin eilen just loppuneen 'ihanan oliivishampooni', ja siinà oli n 20 lisàainetta. En edes jaksanut tutkia niità, vaan pààtin, etten sità sorttia enàà osta. Mità nuo parbeenit ja SLS ovat? En lòydà niità keltaisesta opuksesta.

  VastaaPoista
 9. Älä nyt vielä pois täältä lähde, kun paras vuodenaika on vasta tulossa :) Vaikka toisaalta, taitaahan se kevät tulla Italiaankin :)

  VastaaPoista
 10. Ihmisten aikakäsitteet poikkeavat suuresti myös täälä kotimaassa...olen oppinut kantapään kautta:

  jos mies sanoo menevänsä "toiden jälkeen muutamalle, hän könyää kotiin kello yksi yöllä, Minä olen odotellut häntä jo kahdeksalta, sillä minun "muutamat" ei vie kolmea tuntia kauempaa!

  Myös kohta ja myöhemmin ja nuo iltapäivällä ja aamulla, voivat heittää monta tuntia. Miehen aamu on viikonloppuisin kello kahdeksan minun kello yksitoista.

  VastaaPoista
 11. Sude: Viime vuonna tàhàn aikaan olin jo vuoristomajalla, mutta koska silloin siellà oli vielà melko koleaa, ajattelin tànà vuonna lennellà vàhàn myòhemmin. Olet oikeassa: Suomen kevàt on hieno vuodenaika. Minà tulen kuitenkin kesàksi tànne takaisin.

  Eilen tànààn huomenna: Heh, heh! Minunkin tàytyy sanoa Mauri Pekkarisen tavoin: Joskus olen itseni kanssa eri mieltà - varsinkin tuon ajan kanssa.

  VastaaPoista