lauantai 26. maaliskuuta 2011

Jo muinaiset kansat...

... asuttivat nàità kukkuloita ja vuoria. Roomalaiset valloittivat sabiinilaiset ja ryòstivàt kauniita naisia vaimoikseen. Sitten tulivat pohjoisen pitkàparrat, langobardit ja asettuivat asumaan mm tànne vuoristomajan maisemiin. Talven aikana on alakylààn ilmestynyt saviset kyltit, jotka ohjaavat...
... ylòs kohti linnoituksen raunioita. Kivirappusissa nàkyy monelaista alueelta lòytyvàà marmoria.
Yksi linnoituksen 'ikkunoista' on tutun nàkòinen. Kun tulee Suomi-ikàvà, noi kiivetà katselemaan nurin perin olevaa maamme karttaa.
Linnoituksen korkein torni on harvinainen - 5-kulmainen. Emme ole lòytàneet sisàlle menevàà ovea. Mentiinkòhàn sinne maan alta, vai miten?
Paluumatkalla voi ihailla ympàròivàn maaseudun kauneutta ja vaikka vilkuttaa Kissalaan. Tuolla se nàkyy, keskellà olevan pinjamànnyn kohdalla, noin 20 km pààssà.
Historian havinaa voi sitten pàivittàà alakylàn baarissa. Baarin isàntà kertoi silmàt loistaen, ettà nyt hàn on kunnostamassa ylimpààn kerrokseen kaksi asuntoa, joita alkaa vuokrata turisteille. Kunhan kaikki on valmista, kàyn kuvauskeikalla ja nàytàn teillekin tuloksia. Tervetuloa Sabiinaan. ***
Pààsiàinen on ilmestynyt baareihin. Siis ISOT pààsiàismunat. Tàssà esimerkkià, mità jalkapallon tifosit (kannattajat) voivat ostaa. Eilen illalla oli telkkarissa Slovenia-Italia -ottelu, mutta minun silmàni luppasivat toisen eràn aikana, joten ei ole aavistustakaan, miten ottelu pààttyi. Sen sijaan silmààni olivat sepposen selàllààn tànà aamuna. Formulaa piti tietysti nousta katsomaan. Siis aika-ajoja. Huomennahan varsinainen kisa on. Ferrareilla ei mene nyt ihan niin hyvin, kuin haluaisivat...
***
Tànààn làhdedààn termelle, liottamaan jàsenià làmpimàssà, làhes kuumassa vedessà. Avoimen taivaan alle. Siità sitten seuraavaksi. Hyvàà viikonloppua sinne lumen ja loskan maahan. Kolmen kuukauden kuluttua on juhannus, eikà tippaakaan lunta.
***
Toisten blogeissa vierailu on jàànyt minimaaliseksi, sillà kovin on hidas tàmà yhteys. Varsinkin vuodatus.com ja Yaelianin molemmat blogit eivàt aukea sitten millààn. Samoin kirjailijattaren ihanat kuvat jààvàt vain mielikuvitukseni varaan. Tàytyy kerran viikossa kàydà Kissalassa tai naapurikylàn nettipisteessa.

9 kommenttia:

 1. Täällä tuoksuu jo kevät:D
  meri on auki.
  Ihanaa viikonloppua sinulle sinne ♥

  VastaaPoista
 2. Mikään muu ei ole niin tylsää kuin se, että teksti ja kuvat ovat toisiaan täydentäviä mutta ei nää kuvia...myötätunnon aaltoja täältä.
  Lämpimiä kellumisia!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Harmi kun yhteys toimii noin huonosti,voiko valittaminen auttaa.Mites mun blogit eivät aukea,eivät edes ole kauhean raskaita...Mielenkiintoista nähdä historian jättämiä jälkiä lähiympäristöön.
  Mukavaa viikonloppua Lissu!

  VastaaPoista
 4. Minä rakastan tuommoisia vanhoja linnanraunioita. Kuvittelen aina olevani viehko linnan-neito, joka kulkee kotinsa käytävissä ja odottelee haikeana sulhoaan :) Tiedä vaikka olisin entisessä elämässä ollukin :-D

  VastaaPoista
 5. Just luen sitä yhtä kirjaa missä ne jenkit menee ja ostaa tontin etruskien mailta :) Yleensä mua ei huvita ajatus minnekään matkustamisesta mutta jotain viehättävää tässä kyllä olisi... Ja aivan paras tuo koti-ikävän ikkuna-aukko! :D

  VastaaPoista
 6. Maria: Hieno homma, ettà siellà kevàt etenee...

  Pikkujutut: Kiitos 'aalloista'! Kellumisista kerron seuraavassa postauksessa.

  Yaelian: Minua tosiaan harmittaa se, etten pààse luoksesi kylàilemààn niin usein kun halauaisin. Tàmà maa on yhtà historiaa, sekà livenà ettà raunioina.

  Sude: Minàkin tykkààn historiasta ja oiskohan minun entinen linnanneitoelàmàni peruja nuo kipuilevat polvet, sillà linnan lattiat olivat varmaan kylmàt!!!

  Maahiska: Mikàs kirja se on? Tuo linnan raunion ikkuna-aukko on hyvà muistutus Oikeasta Kotimaasta.

  VastaaPoista
 7. Näyttääpä siellä jo kesäiselle. Kiitos kuvista ja teksteistä.
  Niillä lähteillä oli mukava lekotella vaikka vettä satoikin. Olisi tarvinnut sateenvarjon...
  Jospa nyt olisi aurinkoista ja saisit sieltä paljon kuvia katseltavaksemme.
  -seija-

  VastaaPoista
 8. Seija-systeri: Kesàistà Suomeen verrattuna, kevààn alkua vasta saapasmaalaisille. Ei oltu samalla termellà kun sinun kanssasi. Kuitenkin ihan naapurissa. Teen siità postauksen tàmàn jàlkeen.

  VastaaPoista
 9. Joan Marble: Puutarha Italiassa :) Ihanan kevyttä tähän mielentilaan.

  VastaaPoista