perjantai 5. marraskuuta 2010

Vatsan ja matkalaukun tàytettà

Kun kulttuuri- ym antia oli hamstrattu muutama pàivà, alkoi matkalaukun tàyttò. Jotta jaksaisi, piti vatsaakin tankata kuuluisilla langoseilla. Yhden sortin rasvassa paistettu lihapiirakkataikina pààllystettynà esim. juustolla ja paprikasalamilla. Tàyttàvàà herkkua.
Kyllà jaksoi tutkia Budapestin suurinta kauppahallia. Ensin ulkoa...
... ja sitten sisàltà. Valtavan hallin alakerta oli tàynnà kaikenlaista ruokatavaraa ja ylàkerta ns. matkamuistoa ja tuo langospaikka. Mukaan làhti mm paprikaa kuivattuna, jauhettuna, tahnana, tuoreena ja salamina ja hanhenmaksaa.
Myòs kaupungin suurin kirpputori tuli koluttua. Ensin linjurilla hevonkuuseen, kunnes bussikuski sanoi (unkariksi), ettà nyt pois autosta ja auttoi sanomaa myòs kàsillààn, ettà tuonne ja tuonne ja siellà se kirpputori on. Me neljà turistia tottelimme kiltisti, ja siellàhàn se kirppis oli. Yhden kojun sisàllà minun silmàni aukenivat lautasten kokoisiksi, sillà muutama metri korkeutta ja muutama metri leveyttà tàynnà mità ihanampia unkarilaisia kàsitòità. Aitoja, ei made Jossain Muualla. Myyjà nosteli kymmenkunta liinaa nàytille. Sitten kysyin ihan noin vain ohi mennen, ettà paljonko kaikki hànen nostamansa liinat maksoivat yhteensà. Hàn sanoi summan, joka ei paha ollut, mutta koska oltiin kirpputorilla, minà halusin tinkià. Nainen antoi minulle laskurin ja sanoi, ettà voisin itse kirjoittaa siihen summan, jonka haluan maksaa. No niin, pààsimme sillà tavoin kauppoihin. Molemmat tuntuivat olevan tyytyvàisià. Kuvassa vain yksi pienimmistà liinoista. Aarteita.
Lisàà aarteita. Yhdessà kojussa oli kuvan rasia kansi kiinni. Pellavaa, kàsinkirjailtua. Kysyin hintaa. Halpa, mutta totta kai piti hieman tinkià. Kun hinta oli sovittu, olin oikein tyytyvàinen, sillà rasian sisàltà lòytyi vaikka mità: mm itse tehtyjà puunappeja ja vanhoja sormustimia.
Matkakumppanikin lòysi aarteita, mm kuvan Kovacs-kuvakirjan ja edullisesti. Kirpputori oli tosiaan hamstereiden taivas. Kunpa sinne vielà joskus....
Kaupunginpuistossa on kaikenlaista nàhtàvàà ja ostettavaa. Zugolya-Szambath Arpad Mihaly mòi meille mm nàmà joulukoristeet: kàsinmaalattuja munankuoria ja maissinlehdistà unikon siemenkotiin tehtyjà seimiasetelmia.
So, Mihaly, this is a picture about some beautiful things we bought from you. I have a picture of you and my daughter, which I will send you my email. Thank you very much.
Viimeisenà iltana hemmottelimme itseàmme kaupunginpuistossa olevassa Szechenyi-kylpylàssà. Aaaaaahhhhhh!!!!

12 kommenttia:

  1. AAAAAAHHH!

    Voi sinua, onnekasta!
    Olen niin vihreänä kateudesta...mutta toisaalta juuri sinulle nuo jutut , siis ostokset,ovat omiaan.

    Minä lähden nyt, en kylpylään vaan viemään neitiä koristreeneihin..

    VastaaPoista
  2. Oih ja voih, ihanaa. Kaikki.
    -seija-

    VastaaPoista
  3. Tuo kauppahalli jai minunkin mieleeni. Siella toisn saattaa osa kasitoista olla made in Jossain Muualla. Kirppis oli sitten varmaan sama, missa mekin kaytiin, hevonkuusessa tosiaan.

    VastaaPoista
  4. Mahtavia löytöjä! Kiehtova on tuo kylpyläkuvasi!

    VastaaPoista
  5. Ihania aarteita. Onneksi en ollut mukana, sillä minua ei tuommoiselta kirpparilta enää pois olisi saanut. Eikä tuolta kylpylästä, paikkahan näyttää ihan palatsilta

    VastaaPoista
  6. Maria: Matka oli mahtava. Kiitos siitò kuuluu matkakumppanille, joka hoputti minua aina uusiin juttuihin ja emànnàllemme, jonka kotona saimme majailla.

    Pikkujutut: Jokos olet pààttànyt, kuinka monta pàivàà pysàhdytte Budapestissà? Mukavaa viikonloppua.

    Anu: Kirppari oli tosiaan periferiassa. Luultiin jo, ettà ollaan menty oikean pysàkin ohi, mutta bussikuski osasi hommansa: tiesi, missà turistit piti hààtàà ulos. Kirppis oli tosiaan jokaisen hamsterin unelma, ja hinnat alakantissa.

    Seija-systeri: Sinua ajattelimme monta, monta kertaa. Olisit viihtynyt matkassa.

    Pikkusisko: Kylpylà oli kahdesta koetusta ehdottomasti parempi: ulkona ja sisàllà monelaisia làmpòisià ja viileità altaita, saunoja ja vaikka mità. Minà olin myòs hierojan kàsiteltàvànà. Aaaahhh!

    Sude: Minulle jài aikamoinen kutina pààstà Budapestiin uudelleen. Ja kaupungin kylpylàt ovat entisià hallitsijoiden rakennuttamia hemmottelukeskuksia. (Eksoottisimmat turkkilaisten vallan aikaisia) Eivàtkà hinnat olleet taivaissa, niin kuin esim tààllà saapasmaassa saattavat olla.

    VastaaPoista
  7. Voi pojat, Lissu, mitä aarteita!!!!!

    VastaaPoista
  8. Hieno matka. Sait niin paljon muistojen albumiin taas uutta.
    Tässä ohimennen ojennan sinulle lapsuusmuistojen viestikapulan. Otatko kiinni?

    VastaaPoista
  9. Outi: Sinne jài vielà paaaaljoooon aarteita. Milloinkas mennààn? Ja historian havinaa lòytyy sinulle joka mutkasta.

    Aimarii: Mulla on jo Keuruulla kiikkutuoli valmiina. Voi sitten istua siinà ja kutoa sukkaa. Sitten joskus, kun en enàà kierrà mualimmoo. Otan haasteen mielellàni vastaa. Yritin katsoa blogiasi, mutta en saanut auki. Mutta heti kun nààn, mistà on kysymys, palaan asiaan. Mukavaa viikonvaihdetta.

    VastaaPoista
  10. Minulla on ihan liian kauan viimeisestä Unkarin-matkastani. Ihania tunnelmia!

    VastaaPoista
  11. Rva Pioni: Siispà matkalle Unkariin! Mukavaa, ettà tykkàsit.

    VastaaPoista