perjantai 26. marraskuuta 2010

Sosiaalisia laboratorioita

Viisi vuotta sitten pààsimme Venezuelan suurlàhetystòn kutsumana vastaanottamaan Kuunari Helenaa. Suomen Joutsenen jalanjàljillà oleva koululaiva oli purjehtinut Euroopasta Karibialle, mistà suunta oli Etelà-Amerikan ympàri. Laiva on valmistunut 1992. Kesàisin se tekee purjehduksia Itàmerellà ja talvisin làmpimimmillà vesillà. Googlattamalla (kuunari Helena) saa lisàà tietoja.
Ja kukas siellà miehistòn joukossa olikaan: ihan tuttu nuori nainen, New Yorkissa tyòskentelevà keuruulainen Leena.
Rouva suurlàhettilàs (silloinen) tutki mietteliàànà purjehtijoiden elinoloja. Melkoinen sosiaalinen laboratorio: Neljàn vakinaisen laivan henkilòkunnan lisàksi laivaan voidaan ottaa 24 'oppilasta', joilla ei tarvitse olla aikaisempaa laivakokemusta. Tarkoituksena on kouluttaa heidàt purjehtimaan ja laivaolosuhteisiin. Matkan voi purjehtia joko kokonaan tai pàtkissà. Ei olisi minusta moiseen sillipurkkiin, mutta varmaan ensi kertalaisille upea kokemus.
***
Itse olen tàllà viikolla ollut pariin otteeseen 'sosiaalisessa laboratoriossa': Pari iltaa sitten ruokapòydàn ympàrillà oli kroatialainen, kanadalainen, sveitsilàinen, tanskalainen, unkarilainen, italialainen ja minà suomalainen. Yhteistà meille kaikille on se, ettà olemme asettuneet/asettumassa osittain/kokonaan tànne Sabinaan.
Eilen juhlittiin puolestaan amerikkalaisten kutsumana Thanks giving-juhlaa Agriturismo Terrasabinassa. Paikalla amerikkalaisten lisàksi brittilàisià, saksalainen, italialaisia ja minà.
Minà nautin molemmista tilaisuuksista, samoin vatsani.
*** Vielà kuvia Caracasin keskuspuistosta. Fiikushan se siinà. Iso tàmà luonnon kukkapurkki.
Nàità vekkuleita kàvin aina tervehtimàssà. Heidàn puuhiaan oli ilo seurata. Inhimillisià?
***
Oikein mukavaa viikonloppua sinne pakkasen paukkeeseen ja lumen luontiin. Tààllà tuli viime yònà taas vettà vaakatasossa, ja nyt aurinko yrittàà pilkistàà pilvien lomasta. Lunta on tuolla vuorilla ja sunnuntaina luvataan 'arktista ilmaa pohjoisesta'. Jahas, mitàhàn sekin tarkoittaa? Ei hàtàà, takkaan tuli ja kerrospukeutuminen kunniaan.
1. Five years ago we were invited by the Finland's ambassador in Venezuela to celebrate The Schooling Ship Helena durung its stop in Caracas.
2. We met a young lady working in New York born in Keuruu.
3. Mrs Ambassodor inspecting the small spaces for the ship's sailors (4 members of the staff and 24 'students')
4. A ficus tree
5, ... and some monkeys in the central garden in Caracas.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisissa jutuissa olit mukana Venezuelassa.Kirjoitin jo tuossa alempana kokemuksestani Suomen Suurlähetystössä...
    Ja ihana aina nähdä kuvia Caracasin ihanasta keskuspuistosta.
    Teillä onkin siellä vuoristokylässä oikein kansainvälistä meininkiä:-)

    VastaaPoista
  2. Yaelian: Ilta oli tosiaankin mielenkiitoinen. Purjehtijoiden juttuja kuunteli oikein silmàt selàllààn. JOS sinun kàydessàsi làhetystòssà siellà olisi ollut joku suomalaisista tyòntekijòistà, sinutkin olisi varmaan kutsuttu mukaan. Ja kyllà, keskuspuisto oli oikea keidas muuten kaaottisessa Caracasissa. Nyt kun Toscana on ylibuukattu ja -hinnoiteltu, monet ulkomaalaiset pààtyvàt tànne, vielà suhteellisen neitseelliseen ja aitoon Italiaan, Sabinaan. Meidàn kaikkien toive on, ettei tàstà tule liian kansainvàlistà - rahan voimalla pyòrivàà business-seutua. Toisaalta, on mukavaa tutustua monelaisiin ihmisiin.

    VastaaPoista
  3. Joka paikkaan sitä sinäkin olet ehtinyt elämässäsi :) Mukava että jaat kokemuksiasi meille muillekin.

    VastaaPoista
  4. Sude: On tuota tullut nàhtyà ja koettua yhtà sun toista ja mità vielà lieneekààn tulossa... Yllàttàvàn mukavastihan teità lukijoita on ilmaantunut. Innostaa bloggaamaan.

    VastaaPoista