keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Lapsuudesta lentàen elàkkeelle

Sain ystàvyyskapulan Aimariilta. En vaan ymmàrrà, miten minà onnistuin asettelemaan nuo kaksi kuvaa tuolla lailla! Olkoot.
Minun pitàisi muistella muutamia asioita lapsuudestani. Nyt kyllà tàytyy laittaa samat kysymykset suvun parhaan muistin omaavalle, eli mummolle, siis àidilleni. Muistelen nyt itse ja palaan asiaan uudelleen, kun saan àitini muistelot kàyttòòni. Valokuva on otettu vuonna 1949, Seija-systerin 1-vuotispàivànà. Minà kuulemma halusin ehdottomasti mukaan. Minà melkein 4 v. Linssilude!
I was asked to tell something about my childhood. In the picture from 1949 I am almost 4, with my sister Seija, 1 year.
***
1. Mità vastasit lapsena, kun sinulta kysyttiin Mikà sinusta isona tulee?
- En muista, ettà minulta asiaa olisi kysytty. Jossain vaiheessa muistan alkaneeni haaveilla lentoemànnàn hommista.
1. What did you answer when someone asked you What will you be as grown-up?
- I think I never was asked that kind of question, but I remember at about 10 I started to dream to be an air hostess.
2. Mistà sarjakuvista pidit? - Aku Ankka oli niità ainoita sarjakuvalehtià, joita luin lapsena. Sodan jàlkeen maalla ei paljon ollut valinnan varaa. Vanhempieni kaupan yhteydessà oli myòs kylàn posti, ja minà onnellinen ehdin lukea kaikki kylàlàisille tulevat lehdet ensin. Ei tarvinnut tilata itselle.
2. What kind of comics did you like?
- Donald Duck was one of the few comisc to be read in those days after war. At my parents' shop there was also the post office of the village, so I could read all the papers that came by post to people.
3. Mikà oli lempileikkisi?
- Kaikenlainen mòyriminen ulkona sisarusten ja kylàn muiden lasten kanssa. Sekà kesàllà ettà talvella. Lapsia oli silloin melkein joka talossa. Sisàllà tykkàsin piirtàà tai leikkià paperinukeilla, joille itse piirsin lisàà vaatteita. Lukeminen kuului myòs mieluisiin ajanvietteisiini.
3. What kind of plays did you like?
- All kind of out door activities with my sisters and the children in the village. Inside I liked to play with paper dolls and make some more clothes to them. I also liked reading.
4. Parhaat syntymàpàivàt ja miksi?
- Kyllà meille aina synttàrit jàrjestettiin, mutta nyt en muista mitààn erityistà.
4. The best birthday party of yours and why?
- We sure celebrated all our birthdays, but I really can't remember any special one.
5. Mità olisit halunnut elàmàssàsi tehdà, jos et ole jo tehnyt?
- Unelma lentoemànnàksi pààsemisestà taitaa jààdà unelmaksi!!!
5. The dream to become an air hostess may be a dream for ever!!!
6. Ensimmàinen urheilulajisi?
- Ensimmàinen tosi laji oli voimistelu. Siinà sortissa jopa kilpailin koulun kisoissa. Telineillà, suosikkina eritasonojapuut. Jossain aikaisemmassa yhteydessà olen jo paljastanut toisen urahaaveeni pààstà jumppamaikaksi, mutta kun se yleisurheilupuoli karsi minut pois Jyvàskylàn Liikunnalle pààsystà. Onneksi sitten luokanopettajana sain tartuttaa innostusta muksuihin. Toimin mm useamman vuoden Jumppakàrpàsen ohjaajana ja kouluttajana Keski-Suomen piirissà.
6. The first field of sports you liked?
- Gymnastics! I even dreamt to be a gym teacher, but I did't pass the tests in athletics.
7. Ensimmàinen musiikki-idolisi?
- Vanhempani ovat kertoneet, ettà minà lauloin kaikenlaisia iskelmià kaupan asiakkaille jo heti kun osasin puhua/laulaa. Sain kuulemma palkkaakin pennin tai pari tai karkkia. Itse en moista muista. Muistan kyllà ihailleeni kaikkia suomalaisia iskelmàtàhtià ja tietysti Paula Anka ja Elvis kuului minun suosikkeihini, mutta ei vanhempieni! Mistàhàn syystà?
7. Who was your first idol in music?
- My parents told me that I always was singing to the customers in the shop. All kind of pop music of that time. I myself don't remember that, thou. But I do remember later I liked all kind of Finnish pop music, and of cause Paul Anka and Elvis.
8. Paras joulu- tai muu lahjasi?
- Minulla oli vain yksi nukke, joka aina ennen joulua katosi salaperàiselà tavalla ja ilmestyi sitten pukinkontista uusissa vaatteissa. Aitini oli ja on edelleen taitava kàsitòissà.
8. Your best Christmas present?
- I had only one doll and that disappeared every year before Chritsmas and came back on Christmas Eve dressed in new fine clothes. My mom was and still is exellent in making all kind hand crafts.
***
Tàssàpà nàmà paljastukset tàllà eràà. Olisipa mukava, jos joku teistà tarttuisi tàhàn kapulaan. Minua kiinnostaisi erityisesti kuulla eri vuosikymmenillà syntyneiden lasten elàmàstà. Kuin myòs kaupungeissa tai ulkomailla elàneiden lasten elàmàstà. Lisàksi jos, Seija-systeri, muistat lisàà, olisi mukava lukea.
I would like to read about many kind of lives of the children, born in different times, born in cities, or even abroad.
Saapasmaassa on nyt satanut useiden pàivien ajan aiheuttaen pahoja tuhoja. Varsinkin Veneton, Toscanan ja Calabrian maakunnissa. Vuoristomajalla ei onneksi ole tapahtunut maaliskuun kaltaisia tuhoja, vaikka eilenkin vettà tuli vaakatasossa. Eilen parvekkeelta nàkyi upea sateenkaari, tai oikeastaan kaksikin.
During some days now it has been raining in Italy really hard, especially in Veneto, Toscana, and Calabria. Also here in Sabina. Yesterday I saw this wonderful rainbow from my balkony.
***
Viisi vuotta sitten aloin nauttia taiteilijaelàkkeestàni (lue vanhuuselàke) tàysin rinnoin. Ensin lensin Roomaan, sieltà muutaman pàivàn pààstà Maltalle, sieltà viikon pààstà Roomaan, sieltà muutaman pàivàn pààstà Venezuelaan pariksi kuukaudeksi, mistà tammikuussa takaisin Roomaan, mistà parin viikon pààstà Suomeen, josta parin viikon pààstà Roomaan, mistà viikon pààstà kolmeksi kuukaudeksi Maltalle... Pysyittekò peràssà? Laitan seuraaviin postauksiin aina yhden kuvan mustalaisena olemisestani.
Five years ago I retired and started to enjoy to travel: First to Rome, and then to Malta, and then again to Rome, and then to Venezuela, and then to Rome, and then to Finland, and then to Rome, and then to Malta... all this travelling in six months. Just like a gipsy. I will enclose one picture from those trips in the following postings.

12 kommenttia:

  1. Kivat lapsuusmuistot! kiitos. Aloin jo muistella omaani.
    Lähempänä alkavat kuitenkin olla taiteljaeläkevuodet. Niistä jatkossa toivon taas lukevani enemmän.
    Minäkin ymmärsin vihdoin muotoilla itselleni ElämäniUnelman, jota kohti mennä: siihen jotenkin liittyy valo ja kirahviportti.
    Mukavia taiteilijaeläkepäiviä täältä hämäristä missä isänpäiväkortteja askarrellaan, enkelikuvaelmia ja joulukalentereita suunnitellaan...

    VastaaPoista
  2. Olipa mukavia muisteloita !Kiitos kun kerroit Lissu.Minäkin laulelin kaupan edessä hesan keskustassa Vuorimiehenkadulla pienenä ja sain 5 pennisiä tai enemmänkin ja kiikutin kaikki kolikot sitten kauppaan ja ostin nallekarkkeja..ja Aku Ankka -se oli keskiviikon ja kylmän maitolasin kanssa kohokohta koulun jälkeen..

    Matkailija kuvia jään odottamaan kovin!!
    Terkuin maria

    VastaaPoista
  3. Kiva kun sinäkin tämän laitoit,minä laitoin viime viikolla. Ja en varmaan yhtäkään tällaista muisteloa ole nähnyt,missä ei olisi Aku Ankkaa ollut;D Sade ei jakaudu oikeudenmukaisesti;teillä liikaa ja meillä ei nyt yhtään.
    Aika paljon kiertelitkin,oliskin kiva kuulla miten päädyit tuonne vuoristomajallesi

    VastaaPoista
  4. Rva Pioni: Jopas teit minut uteliaaksi: taiteilijavuodet ja valo sekà kirahviportti!!! Elàn hengessà mukana kaikissa joulun alustan kouluhommissa.

    Maria: Kiitos itsellesi! Nalle-karkit muistan minàkin. Tosin vielà paremmin Pihlajamarja-karkit. Vielàkin koto-Suomessa ostan silloin tàllòin pussillisen, vaikken kauheasti makean perààn olekaan. Keskiviikko ja Aku Ankka taitavat olla naimisissa keskenààn kaikkien suomalaisten lapsuuksien kanssa. Jos saan kertoa salaisuuden, olen huomannut, ettà Suomessa asuva vàvyni on ollut Aku Ankan ahkera lukija lapsuudestaan saakka. Kuvia mustalaiselàmàstàni tulossa...

    Yaelian: Aku Ankka on osa lànsimaista lapsuutta. Minà kyllà antaisin osan tàstà sateesta sinne rapakon toiselle puolelle.Ensin olin kahden vaiheilla asustaa osan vuotta Maltalla tai saapasmaassa. Saapasmaa voitti. Vuoristomajalle pààdyin jàlkikasvun peràssà. Toinen tyttàristàni omistaa tàmàn kodin, joka nyt on minun kàytòssàni, aina kun saapasmaassa oleilen. Yksinkertaista.

    VastaaPoista
  5. Minusta tuo nukkemuisto oli hellyttävä. Siihen aikaan lapsilla oli tosiaan vain yksi nukke...tässä yltäkylläisyydessä sitä ei aina tahdo muistaa.

    VastaaPoista
  6. Kirjailijatar: Niinpà, leikkikaluja oli vàhàn, mutta kavereita paljon, joiden kanssa leikkià omia juttuja. Taitaa tànààn monen lapsen kohdalla olla pàin vastoin. Omasta mielestàni minulla oli oikein onnellinen lapsuus.

    VastaaPoista
  7. Hengästyin kunnolla koettaessani pysyä perässäsi tuolla loppusuoralla. Vauhdikasta on ollut.
    Lapsuudesta löysin hyvin paljon tuttua - saman ajan Suomessa ollaan noita lapsuusvuosiamme vietetty.
    Juuri Jyväskylään minäkin yritin liikuntaa opiskelemaan, ei vain onnistanut.
    Kiva, kun otit haastekapulan.

    VastaaPoista
  8. Aimarii: Kun jàin taiteilijaelàkkeelle, halusin kunnon irtioton, sillà olin tavallaan ollut naimisissa tyòni kanssa: olin ottanut koko homman làhes tàysivuorokautisesti. Tulen sitten seuraavissa postauksissa kàymààn irtiottoa làpi kuvien ja muistojen kautta. Kun luin sinun lapsuusmuistojasi, oli kuin olisimme elàneet samoilla kulmilla. Olet hyvin tutun oloinen, vaikkemme koskaan olekaan tavanneet livenà - vielà. Minà olin ihan hàntàpààssà kaikissa yleisurheilutesteissà, ja vielà silloin Jyvàskylàn liikunnalle pààsi vain olemalla hyvà sekà jumpassa ettà yleisurheilussa. Kuula esim putosi melkeinen varpailleni! Oli hienoa saada kapula. Toivottavasti moni ottaa sen minulta vastaan, sillà lapsuuteen on ajatuksissa mukava palata. Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
  9. Eipä minullekaan ole jäänyt synttärimuistoja.
    Talvella oli kylmää sekä ulkona että tuvassa aamuisin. Piti nousta nopsaan laittamaan tulia keittiön hellaan ja kammarin pönttöuuniin. Ikkunat ja ovipielet olivat jäässä. Oven edessä pidettiin talvisin jonkilaista huopaa. Ulkosaunaan juostiin nopsaan, joskus paljain jaloinkin lumihangessa.
    Kesät olivat lämpimiä ja pitsiverhot heiluivat avonaisissa ikkunoissa. Kotiapulaisemme Kaisa paistoi lettuja. Iltaisin oli pelottavaa käydä kaupan puolella kun siellä oli niin hiljaista ja hämärää. Päivisin oli mukava seurailla kaupan tapahtumia korkealla jakkaralla. Illansuussa tulivat metsurit ja ostivat palan makkaraa ja olutpullon. Söivät sitten siinä kaupassa ja minä ajattelin että tuo on varmaan hyvää. Miesten vaatteista tuli hyvä tuoksu; puitten tuoksu.
    Keräilin karkkipapereita, niitä oli minulla kenkälaatikollinen. Kaupan lähellä oli kesäisin kioski ja sen ympäristö oli loistava keräyspaikka. Jossain karkkipaperit vaan "katosivat". Harmi.
    Talon seinustalla oli kusiaisia. Vihasin niitä kun pistelivät. Niinpä käärin niitä paperiin ja vein nyssäkän maantielle toivoen että tulisi auto joka ajaisi niitten päälle. Eipä tainnut montakaan autoa päivässä tiellä kulkea. Mustalaisia pelkäsin. Kun niitten kärryt ilmestyivät näkyviin, laitettiin äkkiä ovet lukkoon, verhot kiinni ja oltiin hiljaa.
    Samoin pelkäsin Mannilan hevosta. Se ajoi kerran meitä Mannilan pihassa takaa ja kiivettiin puupinon päälle suojaan kunnes Eemeli sai hevosen kiinni. Muutenhan miltei asuin Mannilassa; Maija oli paras kaverini siellä. Akanlahdessa sitten uitiin monta kertaa päivässä. Mutapohjaa varottiin koska siellä oli iilimatoja. Selman luona kyläilyt sekä Aapalassa käynnit olivat sitten omaa luokkaansa. Muistaahan sitä jotakin kun alkaa miettimään !
    -seija-

    VastaaPoista
  10. Seija-systeri: Ihanaa, ettà muistit noin paljon. Minàkin muistin noita asioita, kun sinà ensin kerroit niistà, paitsi en muista kusiaisia enkà tuota hevosjuttua. Mutta kesàt olivat aina niin làmpimià ja aurinkoisia!!! Pitikòhàn se paikaansa, vai muistetaanko me vain ne ihanat pàivàt siellà Akanlahdessa. Ja ajattele, olimme pàinemme siellà koko kylàn kakaralauma - ilman aikuisten valvontaa. Kyllà meidàn tàytyy ensi kesànà tehdà retki Kannonjàrvelle. Vaikkei siellà enàà olekaan kauppaa ja Selmakin on jo aikoja sitten kuollut. Onneksi on muistot.

    VastaaPoista
  11. Lennokasta muistelua! :-)
    Tekisi mieli tarttua.

    VastaaPoista
  12. Linnea: Olisi mukavaa, jos tarttuisit kapulaan.

    VastaaPoista