lauantai 6. maaliskuuta 2010

Mimosan kukkiessa

Ne kukkivat ihan parhaassa puvussaan - mimosapuut.
Tàmàn làhemmàksi en vielà ole kukkivia oksia pààssyt. Tàmàkin puu oli aihan takana. Ei kàsi ylettynyt muuta kuin kuvan ottamaan. Toivottavasti maanantaiksi, naistenpàivàksi saan tuoksuvua pallukkaoksia maljakkoon.
Omalla parvekkeella hyasintit heràilevàt talviuniltaan. Toissa joulun sipuleita, jotka kesàn nukkuivat komerossa ja jotka istutin parvekelaatikkoon viime marraskuun puolessa vàlin.
Rosmariini, timjami, oregano ja salvia tàytyi pelastaa hukkumasta. Tààllà on ollut kuulemma kylmà ja sateinen talvi. Keskiviikkona kun tulin, oli jo aika làmmintà. Ihan kuin olisi tullut keskelle kevàttà, mutta sitten on satanut, satanut ja viime yònà làmpòmittari laski alle nollan. Aamulla sain rapsuttaa Kaunottaren ikkunoista melkoisen jààkerroksen, ennen kuin làhdin asioille. Kylmàà jatkuu nyt ensi viikon puoleen vàliin. Kuulemma.
***
Matka lakkoilevassa Suomessa sujui aika monella kulkuvàlineellà: taksilla Keuruun linja-autoasemalle, josta Tòysàn bussilla Tampereelle (Tòysà ei siis ollut lakossa), Tampereelta junalla Tikkurilaan (koska Paunun jatkoyhteyslinjuri ei lakon takia kulkenut) ja sieltà taksilla lentokentàlle, koska etelàn kaikki linja-autot olivat lakossa. Lento sujui vaivattomasti. Ja tilaa Finnairin koneessa oli, sillà kone ei ollut puolillakaan. Silmààn pistàvàà oli esim se, ettei kaukoidàn ihmisià koneessa ollut. Aikaisemmin noin puolet matkustajista on ollut idàn suunnasta. Myòskààn venàjàn kieltà ei kuulunut. Onkohan Finnairin maine jotenkin kàrsinyt??? Saapasmaan junayhteys toimi kuin rasvattu, ihan minuutilleen.
***
Eilen ostin torilta kauden herkkuja, latva-artisokkia. Myyjà antoi tarkat valmistusohjeet: artisokat puhdistetaan kovista ulkosuomuista ja halkaistaan, ettà saadaan sisuskarvat hyvin pois. Kattilan pohjalle òljyà, valkosipulia, suolaa, pippuria ja paljon persiljaa (jotkus laittavat myòs minttua). Sitten lisàtààn artisokat ja pari lasillista vettà. Haudutetaan hiljaisella, hiljaisella tulella ja nautiskellaan... Tànààn teen lopuista artisokista munakasta.
Ostin torilta myòs ensimmàisen fenkolin. Alaosastaan pullean feminiiniyksilòn Euron kilohintaan. Sità napostellaan ihan raakana. Keuruulla katselin ruokakaupassa tuontimaskuliiniyksilòità ja hintaa oli n 5 euroa.
***
Alkuasukasystàvàttàreni on heikossa kunnossa. Alkaa ikà painaa. Menen huomenna katsomaan. Toivottavasti hàn nàkee vielà monta kaunista alkukevàttà. Nyt aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta.
***
Tàmà nettiyhteys on taas sità h - i - t - a - a - n sorttista, enkà saa helposti auki niità blogeja, joissa on paljon kuvia. Vahinko. Yritàn kuitenkin vierailla mahdollisimman monen blogissa.

18 kommenttia:

 1. Olet siis taas vaihtanut maisemaa!
  Artisokat ovat hyvia ja edullisia myos taalla.
  Tuon kirjaamasi kokkaustavan laitan kylla muistiin.
  Mukavaa viikonloppua!

  BLOGitse

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että matka sujui, vaikka useammallakin välineellä. Seikkailua...
  Ihana mimosat! Sain vuosi sitten Roomassa asuneelta ystävältäni mimosan oksan naistenpäivänä. Ennen sitä en tiennyt tuosta tavasta mitään.
  Kotiutumistuulia sinne ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Nonniin, perille pääsit ja yhteyskin toimii, mukavaa.
  Tässä nyt vain odotellaan lisää kuvia ja kuulumisia.
  -seija-

  VastaaPoista
 4. Vähän jo odottelinkin postauksiasi sieltä päin. Kuulostaa ihanana keväiseltä!! Tänään puoteltiin jo toistamiseen tälle talvelle lumet katolta ja huh huh olipas raskasta.

  VastaaPoista
 5. Täälläkin on jo odoteltu, että saat yhteydet toimimaan. Toivottavasti ei tarvitse enää kovin monena aamuna rapata auton ikkunoita.

  VastaaPoista
 6. Mukava kuulla, että olet perillä ja iskussa. Ihana postaus tämä. Rosmariinit, mimosat, hyasintit. Nuo artisokat kiinnostavat kovasti. Ihmettelen niitä aina kaupan hyllyllä, mutten tajua, mitä niille tehdään. Uskaltaisiko sinun ohjeellasi? Paitsi että ne sisuskarvat kuulostavat aika pelottavilta.

  VastaaPoista
 7. Sinulla on ihana oikotie kevääseen. Onneksi matka sujui vastuksista huolimatta.

  Mimosan kukinnot ovat sellaisia, että ne kutsuvat koskettamaan, hauskoja pallukoita. Olisikohan jossakin kukkakaupassa niitä tarjolla, kun värikin olisi juuri sitä keltaista.Värit ja tuoksut antavat kyllä vielä tovin täällä odottaa itseään, mutta äänimaailma on jo keväistymässä -tippuvaa vettä ja lintujen sirkutusta. Siellä taitaa linnuilla olla jo kunnon kosiolaulut meneillään.

  Tuore fenkoli on niin hyvää -kun vain saisikin oikeasti tuoretta jostain (olen kyllä meidän perheessä ainoa, joka siitä pitää eli ei löydy listalta kovin usein). Oi herkuttele meidänkin edestä, kun on tuoretta ja hyvää vihannesta saatavilla!

  Toivottavasti kevätsäät jatkuvat siellä pian!

  VastaaPoista
 8. Minä olen syönyt latva-artisokkaa muutoin samalla tavalla, mutta veden sijasta lisäsin valkoviiniä ja söin pastan kanssa. Hieman voita joukkoon lopuksi niin on oikein herkkua. Harmi, ettei uudessa puutarhassa ole enää tilaa kasvattaa omia artisokkia.

  VastaaPoista
 9. BLOGitse: Artisokat ovat hyvià sekà makunsa ettà terveysvaikutuksensa vuoksi (hoitavat maksaa, laskevat kolesterolia, sààtelevàt veren sokeria jne). Mukvaa sunnuntaita sinne Vàlissà olevan Meren toiselle rannalle.

  Linnea: Matkailu tosian avartaa, ja parhaiten jààvàtkin mieleen ne matkan, joissa sattuu ja tapahtuu.Huomenna on meidàn kaikkien naisten mimosapàivà! Mukavaa sunnuntaita ja virkistynyttà paluuta arkeen.

  Seija-systeri: Tààllà ollaan ja ihmetellààn. Tànààn aion mennà tuonne alakylàn linnoituksen maisemiin etsimààn kevààn villivihannesta: villiparsaa.

  satu.p: Kevàistà on - Lumi-Suomeen verrattuna. Kireità siimoja sinne ja paljon uusia tyynyjà!

  Pikkusisko: Kylmàà luvattu vielà muutamaksi pàivàksi. Lunta nàkyi tuolla keskivuorilla, kun eilen ajelimme vàhàn kauempana vuoristomajasta. Joten raspi saa olla autossa. Toistaiseksi.

  Outi: Sormet tààllà hamuavat jo noitten parveruukkujen kimppuun. Ostin perjantain torilya myòs basilikan taimia, mutta ne saavat olla vielà sisàllà. Artisokat (ks myòs Blogitsen ja Suklaasydàmen vastausksiani) ovat herkkuja. Ainoa vaikea vaihe on niitten siivoaminen, mutta kukkapohjat maksavat sitten maussa vaivan. Suomen hinnat vain hipovat pilvià, enkà tuoreudesta ole kovin varma. Rentouttavaa lomaviikkoa - vaikka artisokan kimpussa.

  Merruli: Oikotiepà kevààseen tosiaankin. Pois Suomen loskasta, sitten kun itse lumentulo muuttuu vesisateeksi| Mimosa on kevààn ilopilleri, jota ostan aina myòs Suomesta. Mustarastaat ja vàstàràkit ilahduttavat, mutta pààskysià velà odottelen. Fenkoli on herkkua sekà tuoreena ettà uunissa muhennettuna. Oikea terveysvihannes sekin artisokan tavoin. Mukavaa paluuta arkeen!

  Suklaasydàn: Kiitos lisàohjeesta. Italialaista keittokirjoistani en ole lòytònyt yhtòòn semmoista, joissa artisokkien keitinliemeen olisi lisàtty viinià, mutta ainahan voi kokeilla. Vahinko, ettei puutarhaasi mahdu nàità jàttilàisvihanneksia. Tai siis niiden lehtià. Itse syòtàvàhàn on sitten vain miniosa koko kasvista. Silityksià masuvauvalle. Kuukausihan vielà on odoteltavaa.

  VastaaPoista
 10. Palasin vielä mimosa-uutisten kanssa. Olin tänään Kasvitieteellisessä puutarhassa. Siellä ei mimosa kukkinut. Olin petttynyt.
  Ja sitten luin loppuun kirjan, jossa päähenkilö asui Roomassa Juutalaisghetossa. Tuli haikea olo.
  Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
 11. sanotaanko että vaihderikas matka? ja teethän minullekin sitten artisokkia, ovat niiiin herkkua.

  VastaaPoista
 12. Linnea: Sain àsken kolme jàttioksaa mimosapuusta. Niità jaksaa ihailla. Hyvàà naisten pàivàà sinullekin.

  Soile: Matkailu avartaa. Tulet sen sitten reilun kuukauden kuluttua huomaamaan. Ja artisokkaa saat ilman muuta.

  VastaaPoista
 13. Hienoa,olet perillä ja yhteyskin toimii.

  Meilläkin kukkii mimosa ja just nyt mietin että miksen oksia napannut mukaani samalla kun otin kuvia. Tosin meidän miehet niistävät neniään ahkeraan, voipi olla allergista nuhaa...joten kuvataan vaan.

  VastaaPoista
 14. Voi, ihanaa siellä sinulla! Täältä lennän sinne ajatuksissain.

  VastaaPoista
 15. Pikkujutut: Perillà. Vaihdettu lumi vimmattuun tuuleen! Voihan mimosia ihailla kuvistakin. Ei tartte miesten niiskutella.

  Satu: Tervetuloa kahville. Suomalaiselle nàin ihan aamutuimaan. Cappuccino on vuorossa vàhàn myòhemmin, kun saan puettua ihmisten ilmoille. Aamu sujuu monikerroskotiasuissa. Sisàllà on vielà viileàà.

  VastaaPoista
 16. Lissu: Itse keitinliemeen en lisännyt valkoviiniä vaan paistoin siis artisokat lopuksi pannulla oliiviöljyn sekä valkosipulin kanssa ja pannulle lisäsin valkkaria kastikkeeksi.

  VastaaPoista
 17. Suklaasydàn: Kuulostaa herkulliselta! Taytyy kokeilla ensi viikonloppuna. Hyvàà naistenpàivàn jàlkiosaa.

  VastaaPoista
 18. A-haa, olet vaihtanut maisemaa. Oli taas mukavaa lukea kuulumisiasi.

  VastaaPoista