tiistai 15. joulukuuta 2009

Seimi

Pyhàn Fransiskus Assisilaisen perustama luostari, Sabiinilaisvuorten kainalossa, Grecciossa. Grecciossa oli maailman ensimmàinen 'elàvà seimi' vuonna 1223. Perinnettà pidetààn siellà yhà yllà, joka joulun seutu. (http://www.presepedigreccio.it/)
Luostarin sisàllà nàkee upeita seimiasetelmia. Toteutettuina erilaisista materiaaleista. Tekijòinà taiteilijoita eri puolilta maailmaa.
Seimi on tàrkeà katolisten joulunvietossa. Sità rakennetaan hartaasti, kukin oman makunsa mukaan. Jouluyònà, messun aikaan, sitten Jeesus 'syntyy' seimeen.
Piazza Navona, Roomassa, on ns joulutori, josta seimitarvikkeita on saatavana marraskuun lopusta loppiaiseen asti. Torilla on ostettavissa myòs Babbo Nataleja (amerikkalaistyylisià joulupukkeja) ja Befanoja, loppiaisen noitahahmoja - lahjantuojia. (googlaa Natale di Piazza Navona). Jos olette Roomassa joulun tai uuden vuoden aikana, ja haluatte jouluhulinaa, menkàà ihmeessà Piazza Navonalle, mutta jos haluatte todellista juhlan tuntua seimen ààrellà, menkàà Greccioon.

11 kommenttia:

  1. Pitäisköhän ruveta värkkäämään...
    Mistähän sen seimenteoan aloittaisi? Seinät pajuista...hahmot darvimassasta...mietitään, mietitään.
    Mutta mitenkähän rakentaminen on onnistunut tuohon vuorenrinteeseen? On varmaan ollut melkoinen urakka.
    Mukavia pakkaspäiviä ja värikkäitä auringonnousuja ja -laskuja sinnekin!
    -seija-

    VastaaPoista
  2. Minullakin rupeaa vähän tuollainen seimi kiinnostamaan.. Josko jo ensi jouluksi?

    VastaaPoista
  3. Sain ihanan itsetehdyn seimen lahjaksi kuorokaverilta. Tehty sammalisista puunpalasista, kaarnasta, tikuista, oljesta. Henkilot ovat jo paikoillaan, myos paaosan esittaja ja annan hanen rauhassa seimessa levata jo nain etukateen.

    VastaaPoista
  4. Seija-systeri: Sinulla sità luovuutta asiaan kyllà on. Nàkyipà Oulun seudullakin asiaan innostuttu. Joulupostipukki vei sinne itàmaan tietàjàt ja kamelin minun seimestàni. Varsinainen pòytàseimeni tykòtarvikkeineen matkusti toissa jouluna Pohjanmaalle, pikkuemànnàn hoitoon. Minulla on miniseimi, tuotu Venezuelasta. Siità tykkààn kovasti.
    Laitanpa siità kuvan seuraavaan postaukseen.
    Tuo vuorenrinneseimi on tehty isoon kivenlohkareeseen, siis ei vuoreen, vaikka valokuvastani semmoisen vaikutelman saakin. Mennààn kevààllà sitten katsomaan. Paikka on auki làpi vuoden.

    Outi: Vielàkin ehdit aloittaa tàlle joululle - vaikka parilla puunkarahkalla, kivellà, muksujen leikkikaluilla. Onkos teillà nukkekoti? Sinnehàn voisi seimen pystyttàà. Tai kenkàlaatikkoon. Onhan sinulla pari pikkuista asiantuntijaakin. Minkàlaisesta paikasta he tykkàisisvàt? Kàypà Merrulin blogissa.

    Elena: Taidanpa arvata keneltà. Olisiko se upeaààninen laulajatar, jolta viime joulunakin saimme jotain luonnonmateriaaleista taiteiltua? Itse tehty on aina itse tehty. Jotain pientà silti voisi Piazza Navonalta taas hakea.

    VastaaPoista
  5. Aioin käväistä Roomassa Piazza Navonalla.
    Iik! Kohta on matkakuume. Onneksi on sukulaisjoulu ensin - ei ehdi hermoilla ja odottaa liikaa matkaa :-)

    VastaaPoista
  6. Linnea: Niin arvelinkin. Ja kun nyt sitten vietàtte (muistaaseni) uuden vuoden Ikuisessa Kaupungissa, kuohuviinipullo laukkuun ja Piazza Popololle muutaman muun (koko Rooma + turistit) kanssa ilotulitusta katsomaan. Jàttàkàà aarteet hotellin sàilytykseen, sillà ilta on taskuvarkaiden parasta tienestiaikaa, kertoo 'kokemusta on'. Hermoilla ei kannata, mutta suosittelen kàteisen ottamista jo Suomesta. Rooman Otto-automaatit voivat toimia tai sitten ei ja viekkaat osingoille pyrkijàt vaanivat, varsinkin turisteja. Kaikesta tàstà kirjoittamisesta huolimatta, olen varma, ettà teille tulee ihana matka. Olisinpa ollut vuoristomajalla, olisitte tulleet piipahtamaan. No, seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
  7. Linnea: Ai niin. Laittakaa uudenvuodenaattoiltana Piazza Popololle semmoiset kengàt jalkaan, ettà voitte kàvellà hotelille rikottujen kuohuviinipullojen ylitse. Siellà nààs juodut pullot rikotaan kadulle. Tuopi ilmeisesti onnea!

    VastaaPoista
  8. Onpas hienoja seimiä. Minä en ole vielä innostunut moista hankkimaan, mutta sitähän ei tiedä milloin sen tarve iskee.

    VastaaPoista
  9. Pikkusisko: Mitàhàn Siiri tuumisi, jos ilahduttaisit hàntà seimellà. Materiaalia sinulla takuu varmasti lòytyy ihan hulppeaan siirimàiseen seimeen!!!

    VastaaPoista
  10. Upeita taidonnäytteitä nuo Greccion seimet.

    Jo monta vuotta on ollut aikeena tehdä itse seimi muovailemalla tai huovuttaen, mutta kun aina vain on jäänyt aikeeksi, piti ottaa ostetut hahmot avuksi. Samanlaista seimifiguurien tarjontaa kuin Etelä-Euroopassa ei täällä kyllä ole, Schleich-hahmotkin tilasin Vantaalta.

    VastaaPoista
  11. Merruli: Greccio on tosiaankin vierailun arvoinen, ihan kaikkineen. Ja noissa kuvissa on vain pienen pieni osa siellà olevista seimistà. Tànààn olen paljon miettinyt seimiasioita. En niinkààn sen uskonnollisen sanoman kuin ihan kulttuurisen nàkòkulman kautta. Miksei suomalainen seimi voisi olla ihan suomalainen tai semmoinen, kun perheen lapset ja aikuiset sen voisivat kehitellà! Ilahduin teidàn seimenne alkumetreistà. Ei kaiken tartte olla semmoista kuin Piazza Navonalta ostettu. Toisaalta Italiassa (tai katolisissa maissa yleensà) seimikulttuuri on jo niin vanhaa, ettà siellà on paljon annettavaa. Kàvitkò katsomassa Piazza Navonan antia?

    VastaaPoista