sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Aarteita

Tànààn oli Keuruun eri jàrjestòjen yms joka vuotiset joulumyyjàiset. Minulla oli mielessà kolme asiaa, jota metsàstàà: olkikupo, maustelippu ja tonttuja. Olkikupo jài haaveeksi. Kuulemma ruis puidaan nykyisin siten, ettei olkikupoja tule. Lisàksi kuulemma olkia tànà syksynà on etsitty olkipatjoihin, joten minun haave tàydentàà himmelivarastoa jài haaveeksi. Tosin Oiva-tonttu lupasi kysellà. Ja hàn jos kuka tietàà, mistà kysellà... Maustelimppuja olen joka Keuruu-joulunani ostanut Maijan Pakarin pòydàltà (eli Oivan ja Leenan leipomia). Kerta kaikkiaan herkullisia. Yksi mummolle ja yksi itselle pakkaseen joulua odottelemaan. Lisàksi mukaan tarttui reikàleivàn reikià!!! Ihan riihirukiista leivottuja. Tuoksu tuli ihan kaupan pààlle. Tonttuja en lòytànyt, joten rekvisiittana on aikaisemmista myyjàisistà lòydetyt kuoro- ja haitaritontut. (Leivàn alla oleva pitsiliina on TIETYSTI yksi vuoristomajan aarteista.) Musiikkiopistin pòydàstà lòytyi musiikillisia pipareita. Taytyypà vielà laittaa pukille postitushommia. Tontut jàà Keuruulle, minun ilokseni.
Iltapàivàllà oli ensimmàinen lumimyràkkà. Tosin lumi ei tullut taivaalta, vaan tuuli puisteli puiden oksille eilen satanutta lunta. Mutta ihan oikea myràkkà se oli. Kesti tosin vain pari minuuttia, mutta kuiteskin. Ensi yòksi on luvattu pakkasta n 15-20 astetta. Huomenna kaivellaan lisàà talvitamineita, sillà ulos on pààstàvà joka pàivàiselle tuuletusreissulle. Voisi jopa mennà testaamaan Keuruun upouutta (vanhasta korjattua ja suurennettua) uimahallia.

9 kommenttia:

  1. Maustelimppua, nam.Sait veden kielelle.

    Naytan nyt listaavan mielessani asioita miksi olisi kannattanut tulla Suomeen :).

    Toivottavasti pakkanen ei purrut.

    VastaaPoista
  2. Hyviä löytöjä,etenkin tuo maustelimppu. Oi tuo lumi näyttää niin kaukaiselta täältä katsottuna,mutta ottaisin sitä mielelläni sanotaan noin viikoksi pari...

    VastaaPoista
  3. Pikkujutut: Maustelimppua, pààlle sipaisu voita ja viipale kinkkua + Turun sinappia. Maistuis kenelle vain! Jouluaattona. Kyytipoikana kotikalja tai Lapin kulta. Ei saapasmaan viini sovi tàlle herkulle, ei.
    Kyllà Suomen joulu on Joulu, ei sità mikààn voita. Pakkasta reilu 20 astetta. Kyllà virkisti kàvellà kylillà. Perunat (4 kpl!!!)piti paketoida hyvin, etteivàt olisi vàlille paleltuneet. Olisin ostanut myòs amarylliksen, mutta paleltunuthan se ressukka matkalla olisi. Kauneimpia auringonlaskuja klo 14.55! Kaikki pastellivàrit taivaan rannassa.

    Yaelian: Ks ed kommenttivastaus. Lihan tilalle voisi laittaa vaikka kylmàsavulohta tms. Lumi on semmoinen elementti, ettà olen oppinut tykkààmààn siità suunnattomasti. Toistan varmaan itseàni, mutta Suomen yksi suurimmista rikkauksista on Neljà Vuodenaikaa! Kaksi viikkoa sitten otin vielà T-paidassa aurinkoa vuoristomajan maisemissa. Nyt ihailen lumimaisemaa neljàn làmpimàn seinàn sisàltà.

    VastaaPoista
  4. Mikä on olkikupo? Mukavannäköisiä musiikkipipareita.

    VastaaPoista
  5. Pikkusisko: Et siis ole ollut pellolla rukiinleikkuussa! Mummolassa sain lapsena olla siinàkin puuhassa mukana. Olkikupo on noin sylillinen sirpillà/viikatteella leikattuja rukiita. Niistà saa niità ehjià olkia, joista sitten voi tehdà esim himmeleità. Nykyisin koneellinen puiminen pilkkoo oljet sirpaleiksi.
    Pitàà muuten kysyà, mistà noi muotit noihin musiikillisiin pipareihin on saatu.

    VastaaPoista
  6. No, niin - nyt on talvi ja pakkaset. Ai, että minä tykkään, vaikka nousin pistämään uuniin tulta jo puoli viisi.
    Kahvin kanssakin maistuu maiustelimmpu.
    Olkitöihin olen jo useamman vuoden ajan ostanut Tiimarista oljet! Eivät taida olla edes suomalaisia, mutta kun liotin pari tuntia, niin hyvästi pystyi rakentamaan himmelin.
    Ei ole näillä mainkaan muuten rukiin, ei kauran olkea.

    VastaaPoista
  7. Aimarii: Antaa pakkasen paukkua. Se kuuluu Suomessa talveen. Saa pòlypunkit kyytià. Vein eilenkin kaikki ulos, patjaa myòten. Minà se vain kàànnàn puoli viiden aikaan kylkeà, kun kunnallinen putki làmmittàà koko tàmàn kerrostalon. Enpàs muuten ole hoksannut, ettà kahvi ja maustelimppu tykkààvàt toisistaan. Tàytynee turvautua Tiimariin, jos ei olkia muuten lòydy. Sain muutama vuosi sitten ison olkikuvon, ja se on riittànyt nàihin pàiviin asti. Sain vihjeen, ettà jos ensi syksynà olen ruispellon reunassa, saisin sieltà himmelioljet.

    VastaaPoista
  8. Olen usein miettinyt, eikö järviruoko soveltuisi himmelin tekoon, kun oikeita olkia ei enää juuri ole. Ruokoa ainakin kasvaa järvissä liiankin kanssa. Ainakin kesällä se tuntuu jäykältä ja helpommalta käsitelläkin kuin oikea viljan olki.

    VastaaPoista
  9. Kirlah: Mukava tavata!! Kiitos ideasta. Sità tàytyy tutkià

    VastaaPoista